LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odlazak velikog umjetnika

Preminuo Saša Anočić – veliki glumac, redatelj i suradnik osječke Akademije za umjetnost i kulturu

– Ništa više neće biti isto, naša kulturna zajednica ostala je bez velikog umjetnika. – pišu iz Teatra Exit.

– Ništa više neće biti isto, naša kulturna zajednica ostala je bez velikog umjetnika. – pišu iz Teatra Exit.

Iznenada je preminuo Saša Anočić. Napustio nas je 4. svibnja 2021. godine po povratku u Zaprešić iz Splita gdje je završavao predstavu Život kukaca u HNK-u, čija je premijera bila planirana pred kraj svibnja 2021. godine.

Od njega se opraštaju brojni suradnici. U nastavku prenosimo emotivnu poruku upućenu iz Teatra Exit:

– Saša Anočić počeo je surađivati s Teatrom Exit prije 18 godina i vrlo brzo postao je jedan od nezaobilaznih graditelja kako Exitova kazališnog svijeta tako i hrvatskog suvremenog teatra. Kao autor, redatelj i glumac svojim je nezaboravnim predstavama obilježio i obogatio stotine tisuća gledatelja i sve nas koji smo s njim surađivali.

S velikom tugom, ali s ljubavlju i ponosom u ovim teškim trenucima, prisjećamo se Sašina kazališnog i stvaralačkog puta u Exitu, prepunog igre i istraživanja kroz predstave To samo Bog zna, Noževi u kokošima, Nemirne noge, Nas dva i ja, GospOUdinNOUbadi sve do Kauboja, predstave koja je obilježila generacije.

Vrijeme provedeno zajedno nećemo nikada zaboraviti. Sale, bila je čast jahati s tobom!

Sašinim odlaskom ništa više neće biti isto, naša kulturna zajednica ostala je bez velikog umjetnika. Izražavamo iskrenu sućut obitelji i bližnjima.

Redatelj, glumac i dramski pisac Saša Anočić rođen je u Osijeku 1968. godine, a Akademiju dramske umjetnosti završio je u Zagrebu 1998. godine.

– Najprije je kao glumac bio zaposlen u HNK-u Osijek, zatim 2001. prelazi u Zagreb u angažman u ZKM-u, dok 2003. postaje glumac Gradskog kazališta Trešnja gdje niže zapažene uloge u predstavama Čarobnjak iz Oza, Petar Pan, Mama kao priča, Ljepotica i Zvijer, Oliver Twist i Ne, prijatelj!. U tom je kazalištu bio ravnatelj od 2009. do 2014. godine. Osim zapaženih uloga u kazalištu posebno se ističe kao redatelj, a na nekim predstavama i kao kompletan autor. Od 20-ak predstava izdvajaju se: To samo Bog zna, Noževi u kokošima, Kauboji, Nemirne noge, Nas dva i ja, GospOUdinNOubadi u Teatru EXIT, Smisao života gospodina Lojtrice i Niko i ništ u Knapu, Ide Dada u Dječjem kazalištu Osijek, Prasica debela u Mestnom gledališču Ljubljana, Komšiluk naglavačke u HNK-u Ivan pl. Zajc Rijeka, Kad se mi mrtvi pokoljemo i O medvjedima i ljudima u Satiričkom kazalištu Kerempuh te Alisa, Pinocchio i Frankestein u kazalištu Trešnja. – pišu iz Exita.

Većina predstava koje je režirao, dodaju, osvojila je brojne nagrade:

– Predstavi Komšiluk naglavačke dodijeljena je nagrada Zlatni smijeh za najbolju režiju, najbolji tekst te najbolju predstavu u cjelini. Predstava je uz navedene dobila i brojne nagrade (glumačke i nagrade za predstavu u cjelini) na Festivalu Malih scena, Festivalu glumca, Nagradu Gradac Rijeke te Nagrade hrvatskog glumišta. Predstava To samo Bog zna dobila je Nagradu Marul za nastup najuspješnijem ansamblu mladih autora na 14. Marulićevim danima te nagradu Zlatni smijeh na 28. Danima satire u kazalištu Kerempuh. Za autorski projekt – predstavu Smisao života gospodina Lojtrice u produkciji KNAP-a nominiran je i za Nagradu hrvatskog glumišta 2007. godine u kategorijama za najbolju režiju i najbolju predstavu u cjelini. Predstava je na Festivalu glumca u Vinkovcima nagrađena nagradom za najbolju predstavu u cjelini. Predstava Kiklop u GDK-u Gavella, pretposljednji režijski projekt Saše Anočića, bila je iznimno hvaljena od kritike te višestruko nagrađivana. Dodijeljena joj je Nagrada hrvatskog glumišta 2019. godine za najbolju predstavu u cjelini, za najbolje redateljsko ostvarenje i za najbolju sporednu ulogu (Živku Anočiću), nagrada Grand prix za najbolju predstavu u cjelini na 36. Susretima kazališta Bosne i Hercegovine 2019. godine te 4 nagrade na 30. Marulićevim danima 2020. godine. Njegovoj najnovijoj predstavi u Teatru EXIT GospOUdinNOUbadi, čija je premijera bila krajem 2019. godine, a za koju potpisuje tekst i režiju, 2020. godine na 37. Međunarodnim kazališnim susretima u Brčkom dodijeljena je nagrada Grand prix za najbolju predstavu u cjelini, dok je Grand prix za najbolju mušku ulogu dodijeljena Domagoju Ivankoviću koji je bio i nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji izuzetnog ostvarenja mladih umjetnika do 28 godina.

Ipak, navode iz Exita, Saša Anočić bit će najupamćeniji po svojoj kultnoj predstavi Kauboji, svojevrsnom kazališnom fenomenu koji je osvojio i publiku i struku.

– Predstava čija je premijera bila 6. 3. 2008. godine broji preko 500 izvedbi i 20 nagrada, od kojih se posebno ističu Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini i za najbolje redateljsko ostvarenje, Plaketa Grada Zagreba za najbolju predstavu i najbolje redateljsko ostvarenje, Vjesnikova nagrada Dubravko Dujšin za kazališnu umjetnost 2008. dodijeljena Saši Anočiću, 4 nagrade na 19. Marulićevim danima, kao i međunarodne nagrade na kazališnim festivalima u Brčkom i Banjaluci. Posljednja nagrada predstavi je dodijeljena 2019. godine na 6. Međunarodnom festivalu u Nikšiću gdje joj je pripao Grand prix za najbolju kolektivnu igru. Osim u predstavama koje je režirao, u Teatru EXIT glumio je posljednjih godina i u predstavi SHAKEspeare na EXit. – podsjećaju iz ovog kazališta.

Na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku od 2016. godine radio je kao vanjski suradnik, potom kao zamjena, a od 2018. godine do sada bio je zaposlen na neodređeno u statusu umjetničkog suradnika.
FOTO: TEATAR EXIT