LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Predstavljena nova sezona središnje nacionalne kazališne kuće

„HNK mora promovirati suvremeni dramski, baletni, operni izraz i kreaciju budući da živimo baš u ovom vremenu i prostoru“, ističe Dubravka Vrgoč.

„HNK mora promovirati suvremeni dramski, baletni, operni izraz i kreaciju budući da živimo baš u ovom vremenu i prostoru“, ističe Dubravka Vrgoč.

Novu sezonu zagrebačkog HNK-a predstavili su na održanoj konferenciji za predstavnike medija u foyeru kazališta intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan, ravnatelj Opere maestro Nikša Bareza i ravnatelj Baleta Leonard Jakovina, kao i Danilo Rošker, ravnatelj Slovenskoga narodnog gledališča iz Maribora. Svoj rad u nadolazećoj sezoni predstavili su i umjetnici Krešimir Dolenčić, Janusz Kica, Mate Matišić, Leo Mujić i Dora Ruždjak Podolski.

 Dva su pravca kojima se krećemo u repertoarnom promišljanju – jedan je povratak klasici, jer držimo da klasična djela operne, dramske i baletne literature, na određen način, stoljećima, tisućljećima govore o nekim pitanjima na koja možda još uvijek nismo uspjeli pronaći odgovore. U ovim turbulentnim vremenima čini nam se da upravo potraga za odgovorima na ta pitanja može naći neku moralnu vertikalu u nama samima tj. našim gledateljima. S druge strane, HNK mora promovirati suvremeni dramski, baletni, operni izraz i kreaciju budući da živimo baš u ovom vremenu i prostoru. tim je riječima novu sezonu najavila intendantica Dubravka Vrgoč.

Vrgoč je dodala da će nova Europska pretplata povezati dva europska gradaMaribor i Zagreb, dva kazališta, dvije bliske kulture, gledatelje i umjetnike. Svi zainteresirani koji se odluče kupiti Europsku pretplatu moći će vidjeti po tri predstave Drame, Opere i Baleta HNK u Zagrebu i Mariboru, uz uključeni prijevoz na relaciji između tih dvaju gradova.

Jako nam je drago što smo osmislili ovaj vid abonmana, putem Europske pretplate mi zapravo pokušavamo pokazati da umjetnost nema granica, niti postoje granice među našom publikom. – riječi su kojima je ravnatelj SNG-a Danilo Rošker najavio suradnju.

Rošker je istaknuo kako je kod njih upis pretplate već započeo i kako već vlada veliki interes za ovom, posebno osmišljenom pretplatom koja spaja zagrebački HNK i mariborski SNG.

 Dugo smo promišljali i došli do zaključka da nastavljamo svoju viziju koja uključuje raznolikost koja publici može ponuditi klasični balet, neoklasiku, dramski balet i koreografiju na tragu suvremenog plesnog izričaja. Prva baletna premijera naredne sezone bit će autorski rad dviju etabliranih koreografkinja koje su ostvarile velik uspjeh na međunarodnoj sceni  – Marjane Krajač (Tamni pejzaži) i Maše Kolar (Bolero). Zatim slijedi creme de la creme klasičnog baleta – Labuđe jezero. Najvažnije je što smo uspjeli dobiti jednog od najpoznatijih plesača i koreografa na svijetu, koji će tom prilikom raditi svjetsku premijeru, dakle, prvi put se odlučio ovaj projekt realizirati baš u HNK-u, a riječ je o Vladimiru Malakhovu. Posljednji je premijerni naslov Baleta u novoj sezoni Gospoda Glembajevi u režiji i koreografiji Lea Mujića. ravnatelj Baleta Leonard Jakovina predstavio je premijerne naslove nove sezone.

Leo Mujić istaknuo je kako je ovo prvi put da se ovo dramsko djelo pretače u balet tj. koreografiju, da neće modificirati predložak te da mu je izazov od složene psihološke strukture kreirati koreografiju jer je pokret najbolji način prikazivanja emocija.

 Glumac je u središtu ovog kompleksnog i ambicioznog sezonskog projekta koji broji četiri naslova. Drama HNK otvara sezonu sa Moliereovim Tartuffeom, bezvremenskim djelom koje unatoč tomu što je nebrojeno puno puta postavljeno na pozornicama, zahtijeva novu interpretaciju u ovom dobu u kojem živimo, u režiji Eduarda Milera, s Mislavom Čavajdom u naslovnoj ulozi. – riječi su kojima je ravnatelj Drame Ivica Buljan najavio sezonu.

Slijede djela koja su možda rjeđe izvođena, ali na jedan specifičan način preispituju senzibilitet našega vremena – Shakespeareova Zimska priča i Čehovljev Ivanov, koje će režirati Polly Findlay, redateljica iz National Theatre u Londonu te veliki litvanski redatelj Eimuntas Nekrošijus, koji će prikazati prvo Čehovljevo dramsko djelo.

Za kraj, predstavljam praizvedbu dramskog teksta Ljudi od voska Mate Matišića u režiji Janusza Kice. Htjeli smo da redatelj Janusz Kica kroz ovaj tekst nastavi tradiciju kakvu je HNK imao od svog osnutka – da priziva najbolje pisce i redatelje da u svom vremenu iznjedre nešto što svjedoči o tom vremenu, ali ga i nadilazi u svojoj umjetničkoj kreaciji dodao je Buljan.

Ravnatelj Opere maestro Nikša Bareza najavio je operne premijere:

 Iduća sezona u svom premijernom pristupu apsolutno je relevantna, i to u europskim razmjerima, ne samo po naslovima nego i po pristupu. Oratorij Gurre Lieder djelo je koje je zbog svoje enormne težine i veličine nemoguće izvesti u jednoj instituciji. Uspjeli smo u Zagrebu osigurati koprodukciju četiri ustanove Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Hrvatske radiotelevizije, Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga i Muzičke akademije. To je jedan važan znak mogućnosti, vrijednosti i važnosti da se nešto ovakvo može realizirati u našem gradu i za našu javnost.

Maestro Bareza najavio je i ostale premijerne naslove: Donizettijeva Don Pasquale, u režiji Dore Ruždjak Podolski, pod ravnanjem Josipa Šege u koprodukciji HNK-a i SNG-a iz Maribora, Zaljubljen u tri naranče Sergeja Sergejeviča Prokofjeva, u režiji Krešimira Dolenčića, Verdijeva Don Carla, u režiji njemačkog redatelja Dereka Gimpela i pod ravnanjem talijanskog dirigenta Elija Boncompagnija. 

Dora Ruždjak Podolski iskazala je zadovoljstvo i zahvalila na ukazanoj prilici što nakon 12 godina ponovno režira u zagrebačkom HNK-u gdje je i započela svoj rad i djelovanje. Krešimir Dolenčić istaknuo je kako je Zaljubljen u tri naranče jedna posve politički nekorektna opera, prepuna ironije, fantazije, groteske, burleske, čiji je sadržaj neopisivo kompliciran i beskrajno zabavan.

Dubravka Vrgoč istaknula je kako je zagrebačkom HNK-u smanjen budžet jer su osnivači, Ministarstvo kulture i Grad Zagreb, za 600 tisuća kuna smanjili programska sredstva za narednu sezonu, pa je i ta okolnost utjecala na osmišljavanje i postavljanje repertoara naredne sezone.

Pored nabrojanog programa, HNK u Zagrebu od jeseni nastavlja s programom Filozofskoga teatra, vrlo vjerojatno i s Festivalom svjetskog kazališta (unatoč izrazito umanjenim sredstvima) te suradnju s Muzičkom akademijom. Započinje novu suradnju s Akademijom dramske umjetnosti, i to s Odsjekom za scenografiju i sa studentima Odsjeka za režiju, koji će asistirati na dramskim predstavama te predstaviti po jedan vlastiti projekt tijekom godine

Upis pretplate počinje u ponedjeljak 6. lipnja u 10 sati. Radno vrijeme blagajne za upis pretplate je: radnim danom od 10 do 13 sati te od 16 do 19 sati, subotom od 10 do 13 sati.

FOTO: HNK ZAGREB