LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Revija hrvatskog kratkog filma

Predstavljen je program Filmske RUNDE; ulaz je besplatan za sve

Organizatori revije hrvatskog kratkog filma otkrili su što posjetitelje očekuje na Festivalskoj RUNDI, Studentskoj RUNDI, FOKUS rundi, ali i koji su se glumci našli iza kamera.

Organizatori revije hrvatskog kratkog filma otkrili su što posjetitelje očekuje na Festivalskoj RUNDI, Studentskoj RUNDI, FOKUS rundi, ali i koji su se glumci našli iza kamera.

Predstavljen je program 5. Filmske RUNDE, revije hrvatskog kratkog filma, koja se održava 16. i 17. listopada 2020. u kinu Urania u Osijeku. Glavni program čine Festivalska i Studentska RUNDA.

Festivalska RUNDA premijerni je program nagrađivanih filmova koju čine profesionalni igrani, dokumentarni, animirani i hibridni filmski rodovi koji nakon niza svjetskih i europskih festivala konačno stižu i na osječko platno. Ovogodišnji je program istovremeno mediteranski topao i hrabar te jamči zagrijavanje za kvalitetnu kratku filmsku formu. U Festivalskoj RUNDI gledamo animirano-dokumentarni film Mačka je uvijek ženska redateljica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, eksperimentalno-dokumentarni film Porvenir redateljice Renate Poljak, Njemački inat redateljice Silve Ćapin, animirani film Demonstracija briljantnosti u 4 čina redateljice Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova te igrani film Druker redatelja Rine Barbira. – ističu organizatori.

Za Studentsku RUNDU kažu:

– Studentska RUNDA tradicionalno prikazuje premijere zanimljivih nagrađivanih kratkiša studenata Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a ove godine drago nam je predstaviti i filmove Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, ali i autorske filmove nastale filmskom edukacijom u Kinoklubu Zagreb. U Studentskoj RUNDI predstavljamo filmove: Grow up to be a little tree redateljice Noemi Ribić, dokumentarni film Bez lica redatelja Davida Lušičića, igrani film Groblje slonova redatelja Filipa Mojzeša, eksperimentalne filmove Dnevnik, redateljice Marije Josipović, i Jabuka, tri dvopeka, jogurt redateljice Anite Čeko i igrani film Južno voće, redatelja Josipa Lukića.

Otkrili su i da je ovogodišnja fokus profesija – GLUMA

– FOKUS runda zamišljena je kao višegodišnji program u kojemu se edukativnim i filmskim programima predstavljaju grane filmske profesije, a ove godine fokus profesija je GLUMA. U suradnji s platformom Croatian.film zamolili smo stručno povjerenstvo osječkih glumaca (Mia Anočić-Valentić, Hrvoje Barišić, Areta Ćurković, Krešimir Mikić, Domagoj Mrkonjić) i javnost da od 15 igranih filmova u izboru filmskoga kritičara Marija Kozine izaberu pet filmova koje bi izdvojili kao primjer izvanrednoga glumačkog ostvarenja i snažne režijsko-glumačke sinergije. Njihov izbor za sada će ostati tajna – pridružite nam se na prikazivanju najboljih 17. listopada 2020. u 18:00 u kino klubu kina Urania. 

Film Janje; foto: Filmska RUNDA / PR foto


Iz organizacije još dodaju:

– Premda su glumci uglavnom ispred, a redatelji iza kamere, teško je ponekad pronaći točnu granicu između njihova stvaralaštva i doprinosa filmskome djelu. Ne čudi činjenica da glumci ponekad zažele biti iza kamere kako bi ispričali svoju priču, a u četiri kratka igrana filma vidjet ćete zanatski zanimljiva ostvarenja poznatih hrvatskih glumaca koji su se ovoga puta našli u ulozi – redatelja. Gledamo filmove Janje redateljice Nine Violić, Malo se sjećam tog dana redatelja Leona Lučeva, Tek tako redateljice Sanje Milardović i Na vodi redatelja Filipa Lozića.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, ali je ograničen broj sjedećih mjesta i potrebno je pridržavati se epidemioloških mjera. Aktivnost programa provodi se uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade Kultura nova te grada Osijeka.

FOTO: PIXABAY