LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmske manifestacije u Karlovcu

Predstavljanje filmskih početaka Čejen Černić i Gorana Ribarića, danas priznatih autora

Program „Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?“ uključuje danas priznate autore i autorice koji su svoj filmski put i uspjeh započeli na Filmskoj reviji mladeži (ili pak na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece). Ove se godine predstavljaju redatelji Čejen Černić i Goran Ribarić.

Program „Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?“ uključuje danas priznate autore i autorice koji su svoj filmski put i uspjeh započeli na Filmskoj reviji mladeži (ili pak na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece). Ove se godine predstavljaju redatelji Čejen Černić i Goran Ribarić.

Karlovac u rujnu postaje središte srednjoškolskog filma. 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival održavat će se od 12. do 16. rujna u gradu na četiri rijeke. Natjecateljski program koji uključuje 71 naslov bit će već tradicionalno prikazan u Gradskom kazalištu Zorin dom, privremenom karlovačkom domu ovih filmskih manifestacija.

A pored konkurencije, sve zainteresirane uskoro očekuje i izuzetno bogat popratni program za sve uzraste. Važno je naglasiti i da će se večernji program održati na najljepšim, redom nekonvencionalnim kino lokacijama: obalama Korane, Mrežnice, Dobre i Kupe. Naime, osim u Karlovcu (Korana), posjetitelji će se ove godine družiti i u Dugoj Resi (Mrežnica), ali i otkriti stare utvrde Karlovačke županije – dvorac Novigrad na Dobri i Stari grad Ozalj (Kupa).

Jedan od popratnih programa pod nazivom Nekad laureati Revije i Festivala, a danas? uključuje danas priznate autore i autorice koji su svoj filmski put i uspjeh započeli upravo na Filmskoj reviji mladeži (ili pak na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece). Na taj im se način iskazuje podrška te se ujedno prati njihov daljnji profesionalni razvoj. Ove se godine predstavljaju redatelji Čejen Černić i Goran Ribarić.

Čejen Černić uspješna je autorica niza kratkih igranih i dokumentarnih filmova među kojima se izdvajaju kratkometražni igrani film Pratioci te kratkometražni dokumentarni filmovi Krug, Meni bez mene i Il Postino. Od 2007. godine radi kao asistentica na igranim filmovima i serijama, dokumentarnom i animiranom filmu te kao suradnica na plesnim predstavama. Nedavno je režirala svoj prvi dugometražni igrani film Uzbuna na Zelenom Vrhu prema istoimenom romanu Ivana Kušana, za koji je ovjenčana nagradom Breza na Pulskom filmskom festivalu za najboljeg debitanta. Kao srednjoškolka je sudjelovala na Revijama djece i mladeži, a 2001. je na 39. Reviji u Čakovcu osvojila prvu nagradu za dokumentarni film I to smo mi, koji će se prikazati ove godine u Karlovcu. Uz spomenuti film, ovaj program uključit će i animirani film Cura koja je voljela bajke, kao i ulomke iz uspješnice za djecu Uzbuna na Zelenom Vrhu. Autorska večer s Čejen na programu je u srijedu, 13. rujna na rijeci Mrežnici.

Foto: Hrvatski filmski savez

Goran Ribarić mladi je autor koji je sudjelovao na prvim karlovačkim izdanjima Revije mladeži. Za vrijeme studija režirao je niz kratkih igranih filmova (Vikend, Fred, Kroz prozor, Na vodi i Točka zarez) koje je predstavio na mnogim festivalima. U kazalištu je režirao predstavu Mušica glumačke družine Bastien. Trenutačno honorarno radi za Hrvatsku radioteleviziju, bavi se režijom sinkronizacija animiranih filmova, pisanjem radio drama te završava nezavisni kratki igrani film Vuk, ovca, kupus. Posebno priznanje u Karlovcu osvojio je u revijskoj međufazi, u periodu kada je Revija mladeži bila pripojena odraslima i studentima, a riječ je o dokumentarcu Mozart u Salzburgu, koji je nagrađen na 39. Reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva u Samoboru. Uz spomenuti film, njegova autorska večer, koja će se održati u četvrtak, 14. rujna, na rijeci Dobri, uključit će i najnovije ostvarenje, kratki igrani film Točka zarez.

I dok se u programu Nekad laureati Revije i Festivala, a danas? prati rad nekadašnjih pobjednika Festivala i Revije, program Najbolje iz dječje filmske kuhinje ukazuje na one autore i autorice koji su svoj filmski uspjeh ostvarili još prije srednjoškolske dobi. Naime, potonji program uključuje najbolja ostvarenja s dosadašnjih Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, koje kao i Reviju i Festival, također u okviru svojih revijskih programa, organizira Hrvatski filmski savez. Gdje su svoju karijeru započeli srednjoškolski filmaši nego na Reviji djece? Ovaj program nudi publici priliku zaviriti u filmske početke autora i autorica čiji će recentni filmski naslovi biti prikazani na ovogodišnjoj Reviji. Projekcije filmova podijeljene su u osam tematskih cjelina: Ljubav, Tolerancija, Ja i svijet oko mene, Prijateljstvo, Bullying, U zdravom tijeku zdrav duh, Ljepota i Put oko svijeta. Uveden je i novitet koji programu daje dodatnu edukativnu dimenziju. Naime, projekcije dječjih filmova zamišljene su i kao nastava medijske kulture za osnovnoškolce koju će voditi akademska filmska montažerka Jelena Modrić i prof. hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić. Karlovački osnovnoškolci tako će usvojiti nova filmska znanja, diskutirati o važnim problematikama u društvu svojih vršnjaka, ali i dobiti dodatnu motivaciju za bavljenje filmom. Projekcijama će nazočiti i autori filmova.

Kompletan je festivalski program besplatan. Detaljnije informacije pronađite na službenim stranicama.

FOTO: HRVATSKI FILMSKI SAVEZ