LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gavelline večeri

Predstava „Mali mi je ovaj grob" pokrenula raspravu o identitetima

Predstava „Mali mi je ovaj grob" Biljane Srbljanović u režiji Dine Mustafića pokrenula rasprave o identitetima.

Predstava „Mali mi je ovaj grob" Biljane Srbljanović u režiji Dine Mustafića pokrenula rasprave o identitetima.

Inicijativa mladih za ljudska prava, Hartefacta i Zadarski filološki dani nakon prikazane predstave „Mali mi je ovaj grob" Biljane Srbljanović u režiji Dine Mustafića nadovezali su se na pitanja koja predstava postavlja u smislu rasprave o identitetima.

Također su naglasili važnost odnosa umjetnosti i suočavanja s prošlošću. Naglasili su odnos pitanja s jedne strane povijesnih činjenica, a s druge strane umjetnosti i kulture koje se ne bave velikim povijesnim narativima već ljudskim sudbinama, strahovima, stradanjima i nadama.

Središnje pitanje jest: na koji način umjetnost i kultura doprinose razgovoru o temama poput razaranja i stradanja, nacionalističkih narativa, antiratnog nasljeđa, kulture sjećanja i odgovornosti, kao i koja je njihova uloga u osvjetljavanju i osvještavanju sadašnjosti kroz prošlost?

Posjećenost predstave bila je velika, a njena kvaliteta je neosporna, kao i važnost teme koju obrađuje. Dokaz toga je sedam nagrada koje su dobili: za najbolju bosanskohercegovačku predstavu, za najbolju režiju (Dino Mustafić), najbolju muziku (Draško Adžić), najbolju scenografiju (Dragutin Broz), nagrada za najbolju mladu glumicu (Amila Terzimehoć), Grand Prix za najbolju mušku ulogu (Ermin Bravo) te nagrada za najbolju mušku ulogu (Milan Marić). Iz tih je razloga uvrštena na Gavelline večeri, gdje će se prikazivati 20. prosinca u 19 i 30h.