LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski.hr recenzira

„Povratak u kafić na kraju svijeta” – uspješnica poznatog autora čiji pogled na život ne prestaje oduševljavati

Donosimo recenziju romana „Povratak u kafić na kraju svijeta” američkog autora Johana Streleckyja. Naizgled jednostavna radnja i simpatični likovi čitatelja svojim zanimljivim pričama navode na razmišljanje o smislu života.

Donosimo recenziju romana „Povratak u kafić na kraju svijeta” američkog autora Johana Streleckyja. Naizgled jednostavna radnja i simpatični likovi čitatelja svojim zanimljivim pričama navode na razmišljanje o smislu života.

Zašto ste ovdje? Igrate li se na svom igralištu? Imate li SVO? Ova pitanja, na prvi pogled neobična, postavljena su u novom bestseleru američkoga autora Johna Streleckyja. Nakon što je osvojio svijet romanom Kafić na kraju svijeta odlučio se vratiti na mjesto koje mu je život promijenilo iz korijena te je nastao Povratak u kafić na kraju svijeta. Obje je uspješnice u Hrvatskoj izdao Egmont u sklopu Biblioteke Puls, a s engleskog ih je jezika prevela Marija Perišić. 

Čitatelju savjetujemo da prije čitanja Povratka u kafić na kraju svijeta pročita roman koji mu prethodi, Kafić na kraju svijeta, ako to već nije učinio. Na taj će se način upoznati s glavnim junakom, Johnom, koji slučajno zalutavši u Café Zašto iz njega izlazi s novim pogledom na život, vlasnikom kafića Mikeom i konobaricom Casey.

Nakon što u dahu pročitate Kafić na kraju svijeta spremni ste u ruke uzeti Povratak u kafić na kraju svijeta, roman koji se sastoji od Prologa i pedeset i sedam poglavlja. Kao što naslov sugerira, John se vraća u Café Zašto, koji mu je prije deset godina promijenio život. Ponovo na njega nailazi slučajno, ali ne na istome mjestu kao prvi put već na Havajima. Ondje ga ponovo dočekuju Casey i Mike, koji sada ima sedmogodišnju kćer Emmu. I dok je u prošlom romanu bio u potpunosti izgubljen i sa zanimanjem i čuđenjem slušao njihove priče, ovog puta i on djelomično zauzima njihov položaj kada u kafić stigne nova gošća.

Riječ je o Jessici, poslovnoj ženi pod stresom, koja ne ispušta mobitel iz ruku. Baš poput Johna prije deset godina, izgubljena je, kako na putu, tako i u životu. Nije joj jasno zašto je stigla baš u Café i zašto su na jelovniku postavljena tri pitanja: Zašto ste ovdje? Igrate li se na svom igralištu? Imate li SVO?

U nastojanju da odgovori i uopće shvati značenja postavljenih pitanja Jessica provodi dan u razgovoru s osobljem kafića i Johnom. U međusobnim razgovorima, osim nje, do novih spoznaja dolaze i ostali likovi. Kao i u prvome romanu, primjeri kako promijeniti ono čime nismo zadovoljni u životu, uspoređeni su s prirodnim svijetom ili pak načinom na koji funkcionira GPS. Likovi tako jedni drugima, ali i čitateljima izvrsno dočaravaju zašto su tu gdje jesu te kako se pokrenuti i promijeniti one dijelove života kojima nisu zadovoljni, neprestano ponavljajući da uspjeh nije za svakoga isti te da je ključ u pronalasku vlastite definicije istog.

Tri stotine i dvadesetak stranica romana pisano je jednostavnim jezikom koji, uz živopisne primjere pomoću kojih se razmatra o smislu života, poziva čitatelja na nastavak čitanja do samoga kraja. Zbog nadahnuća koje donosi i vedrine kojom likovi promatraju svijet i svoje postojanje, Povratak u kafić na kraju svijeta svidjet će se onima koji traže motiv i inspiraciju za životnu promjenu, a sve će ostale podsjetiti na ljepotu života i u potaknuti na uživanje u trenucima koje živimo.

FOTO: MIRTA TOPLJAK / STUDENTSKI.HR