LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otvorenje izložbe u Arheološkom muzeju

Povratak u daleku prošlost Zagreba, dok ga još ni bilo – prije 1904.

Simbolično su ovu izložbu nazvali obratom. Spomenike nisu mogli vratiti s ulica u muzej, pa su prezentirali njihove originale. Odlučili su ovu priču predstaviti i izvan muzeja, pa su je replikama na ulicama doslovno vratili u neka druga, stara, lijepa vremena.

Simbolično su ovu izložbu nazvali obratom. Spomenike nisu mogli vratiti s ulica u muzej, pa su prezentirali njihove originale. Odlučili su ovu priču predstaviti i izvan muzeja, pa su je replikama na ulicama doslovno vratili u neka druga, stara, lijepa vremena.

Umjetnost priča priče. Najljepše priče, reklo bi se. Osobito nas sve fascinira kada je priča koja je ispričana istinita i kada nam je preneseno ono što je nekad bilo. 

Takvu jednu u utorak u 20 sati ispričali su nam u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Priču o Zagrebu, dok ga još nije bilo. Tako dok bezbrižno prolazimo njegovim ulicama zaboravljamo da je u njima nekad proživljeno toliko toga. Toliko toga što je tako teško prepričati. Zagreb postoji od 1094. godine kada je osnovana biskupija na Kaptolu, ali je itekako živio i prije.

Službeni je naziv ove izložbe Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. Međutim, nije ovo projekt na kojem se radi tek od jučer.

– Tijekom 28 godina sustavnog provođenja muzejsko-edukativne akcije Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. dvanaest je muzejskih predmeta, a u vidu svojih replika, iz statičnog muzejskog okoliša izašlo u vrevu zagrebačkih ulica, na autentična mjesta njihova pronalaska. Njihovo je poslanje osvijestiti prirodno i kulturno nasljeđe Zagreba te živućem gradskom tkivu udahnuti dašak muzealnosti. – stoji u FB eventu otvaranja.

Projekt je ovo trojice velikana – Zorana Gregla, Nenada Jandrića i Željka Kovačića. Zoran Gregl je nažalost preminuo, ali njegov je lik živ i dalje. Njegova se posebna energija osobito osjetila na ovoj izložbi. Njegovi su ga kolege i prijatelji spomenuli puno puta i imali su za njega samo riječi hvale.

– On nažalost nije s nama, ali možemo mu zahvaliti ne samo za ovu izložbu, već za niz drugih stvari u kojima je sudjelovao. I bit će s nama kroz mnoge druge događaje. Siguran sam da je i sada s nama, u ovoj prostoriji. – rekao je ravnatelj Sanjin Mihelić.

Ostvarile su se i prekrasne čvrste suradnje. Ravnatelj Arheološkog muzeja Sanjin Mihelić zahvalio se mnogim ljudima – ovoj fantastičnoj trojki, Hrvatskom fotosavezu, Prirodoslovnom muzeju, kustosu Ozrenu Domitru, čije se ime u pozitivnom tonu čulo u svakom sljedećem govoru te večeri. Te mnogim, mnogim drugima.

Međutim, nisu samo oni ti koji sudjeluju u ovom fantastičnom projektu. Priliku za sudjelovanje imaju i građani, tehnikom camere obscure tako da fotografiraju i prezentiraju spomenike u suradnji s Hrvatskim fotosavezom.

FOTO: Studentski.hr

Na izložbi je moguće vidjeti mnoge eksponate. Poncija iz Kerestinca, mamuta iz Frankopanske, Egnatuleja Florentina, Jupitera, bradonju iz Petrinjske, lampice s Mirogojske, cara Dioklecijana, supruge kakvih je malo, zagrebačkog kita i druge. Okosnica ove izložbe i same akcije te gornja vremenska granica jest Preslika Felicijanove isprave od 6. svibnja 1134. godine, svojevrsni rodni list Grada Zagreba.

– Zagreb na ovom području nije nastao slučajno, već su njegovom nastajanju pogodovali mnogi resursi. – komentirao je Nenad Jandrić.

Simbolično su ovu izložbu nazvali obratom. Spomenike nisu mogli vratiti s ulica u muzej pa su prezentirali njihove originale. Odlučili su ovu priču predstaviti i izvan muzeja, pa su je replikama na ulicama doslovno vratili u neka druga, stara, lijepa vremena.


FOTO: Studentski.hr

Izložba je prošla u društvu predivnih, veselih ljudi koji vole ono što rade. Dodatnu su čar dali i Kraljevi ulice zbog čije je glazbe i stihova apsolutno nemoguće ne voljeti Zagreb. I dok ga nije bilo, ali i sada. Umjetnost valjda otvori ta neka vrata, upozna nas s prošlosti i daje priliku svakom čovjeku da se zaljubi u sliku i priliku nečega što prije možda nije ni primjećivao.

Izložba traje do 19. kolovoza pa svakako preporučujemo posjet Arheološkom muzeju.
FOTO: STUDENTSKI.HR