LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ususret festivalu Svjetskom festivalu animiranog filma

Posjetitelje Animafesta očekuje program na otvorenom, hrvatski autori te brojni međunarodni gosti

Ulaznice i iskaznice mogu se kupiti online u sustavu Kupiulaznicu.hr te na blagajnama kina Europa, Tuškanac i Kinoteka. Festivalske iskaznice omogućuju ulaz na sve projekcije osim svečanog otvaranja po cijeni od 200 kuna (180 kuna za učenike, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom).

Ulaznice i iskaznice mogu se kupiti online u sustavu Kupiulaznicu.hr te na blagajnama kina Europa, Tuškanac i Kinoteka. Festivalske iskaznice omogućuju ulaz na sve projekcije osim svečanog otvaranja po cijeni od 200 kuna (180 kuna za učenike, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom).

U KIC klubu održana je konferencija za medije u povodu početka 27. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2017. kojim od 5. do 10. lipnja, s brojnim uvodnim događanjima od kraja svibnja, Zagreb postaje svjetsko središte animacije. U natjecateljskim, tematskim i retrospektivnim programima bit će prikazano 350 filmova, uz brojna popratna događanja kao što su izložbe, radionice, predavanja, znanstveni simpozij, prezentacije škola, site-specific filmovi, Animafest Open Airovi u gradskim parkovima i kulturnim centrima. Animafest Zagreb 2017 pokriva sva područja animiranog filma, dok je njegov tematski program usmjeren na vezu stripa i animacije.

Članove žirija i ugledne goste, hrvatske filmove u međunarodnim konkurencijama i detalje programa u kinima te na otvorenom predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice festivala Paola Orlić i Matea Milić, predstavnik Ureda za obrazovanje kulturu i sport Grada Zagreba i član Vijeća Animafesta Nikola Stojadinović, direktorica marketinga Zagrebačke banke Vanja Vaniček te autori filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma i Studentskog natjecanja Animafesta 2017. Petra Balekić, Chintis Lundgren i Božidar Trkulja.

Šuljić je naglasio kako su među uglednim gostima ovogodišnjeg festivala i Michaël Dudok de Wit – dobitnik Oscara i pobjednik Animafesta (oboje za film Otac i kći), nizozemski redatelj svjetskog glasa koji je posljednju od svoje tri nominacije za zlatni kipić zaslužio filmom Crvena kornjača koji se prikazuje u Velikom natjecanju dugometražnog filma, te koji će također u Zagrebu održati masterclass. Na Animafest 2017. dolazi i nestor francuske animacije Jean-François Laguionie, dobitnik nagrade César, perfekcionistički autor raskošnih dugometražnih filmova od kojih Animafestova publika pamti Sliku iz 2013. Laguionie u Zagrebu prikazuje svoj novi film Louise na obali.

– Stiže nam i senzacionalna pobjednica Annecyja Dahee Jeong koja je tu prestižnu nagradu osvojila već s prvim profesionalnim filmom Čovjek na stolici, a na ovom Animafestu prikazuje novi film Praznina. Imamo i niz nadolazećih mladih zvijezda kao što su Marta Pajek, Jennifer Zheng i brojni drugi. Dolazi nam i Pakito Bolino – kultna figura francuskog underground stripa s provokativnim pristupom. On će održati radionicu sitotiska i prikazati ludi film Divlje religije i brojni drugi – rekao je Šuljić.

Matea Milić skrenula je pozornost na bogat Animafestov program izvan kino-dvorana koji je započeo još 20. svibnja prvim Animaciklom (bicikliranjem gradskim ulicama uz pokretne projekcije), otvaranjem prvog natjecateljskog programa site specific animacije Animation goes MSU! na medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti 23. svibnja te Open Airom na Zrinjevcu. 

Animafest Zagreb 2017 Official Festival Trailer from Animafest Zagreb on Vimeo.

Petra Balekić govorila je o svom filmu „Stranac“ u mojoj glavi koji se natječe u Studentskom natjecanju te je inspiriran romanom Alberta Camusa.

– „Stranac“ u mojoj glavi diplomski je film i iznimno sam ponosna što ću i njega imati priliku po prvi put festivalski pokazati upravo na Animafestu u žestokoj konkurenciji sa studentima najboljih svjetskih škola animacije. Camusova knjiga ostala mi je u lijepom i snažnom sjećanju iz srednje škole, no njezin se doprinos nakon 12 godina zadržalo većinom u atmosferi, dok se film više bavi temom sjećanja – kaže Balekić.

Chintis Lundgren natječe se, pak, u središnjem Velikom natjecanju kratkometražnog filma s doživljajima povučenog gay lisca Manivalda.

– Manivald je lisac koji u svojim 30-ima još uvijek živi s majkom. Jednoga dana serviser perilica navrati u njihov dom i stvari postaju 'divlje'. S Draškom Ivezićem razvijam seriju s likovima Manivalda i mog prethodnog filma Život s Hermanom H. Rottom. Film je stoga gotovo pilot za seriju u kojoj će Manivald odseliti od majke i početi raditi u underground gay baru. – kazala je Lundgren.

Božidar Trkulja nakon Priče s početka vremena ostao je u tehnici lutka-filma, ali se okrenuo popularnom žanru fantasyja. Njegov Posljednji izazov također se natječe u Velikom natjecanju kratkometražnog filma, a nastao je kao prvi film novog Studija za stop-animaciju Zagreb filma. Trkulja je demonstrirao i lutku jednog od likova iz filma.

– Riječ je o epskom filmu s horor atmosferom, ali koji je u krajnjoj liniji komedija. Nastao je u produkciji Zagreb filma koji je s njime otvorio Studio za lutka-film. Stoga bih se posebno zahvalio Vinku Brešanu i Simonu Bogojeviću Narathu, umjetničkom direktoru Zagreb filma. Na filmu sam radio dvije i pol godine – kazao je Trkulja.

Paola Orlić podsjetila je kako se u Velikom natjecanju kratkometražnog filma natječu i hrvatski filmovi i koprodukcije Ježeva kuća Eve Cvijanović, Aerodrom Michaele Müller, Crvenkapica Redux Danijela Žeželja i Noćna ptica Špele Čadež, dok boje domaće animacije u Studentskom natjecanju brane i Lucija Mrzljak s Kutom i Lucija Bužančić s Procesom.

Na kraju konferencije Daniel Šuljić istaknuo je nekoliko posebno atraktivnih točaka u bogatom programu Animafesta 2017.

– Prije svega, tu su naši glavni, natjecateljski programi, njih šest. Potom želim skrenuti pozornost na naš ovogodišnji tematski program posvećen vezi animacije i stripa. Prikazujemo kultne dugometražne adaptacije (Akira, Mačak Fritz, Divlje religije, Corto Maltese u Sibiru), kao i selekciju hrvatskih strip-autora koji su se okušali u mediju animacije. Na ovu središnju temu nadovezuje se i retrospektivni program Majstori animacije u kojem se prikazuju opusi Rosta i našeg dobitnika Nagrade za životno djelo 2017 Borivoja Dovnikovića – Borde, koji je tek drugi dobitnik te nagrade nakon Dušana Vukotića. Tu nagradu dobivaju samo najveća imena poput Normana McLarena i Miyazakija. – kaže Šuljić.

Ulaznice i iskaznice mogu se kupiti online u sustavu Kupiulaznicu.hr te na blagajnama kina Europa, Tuškanac i Kinoteka. Festivalske iskaznice omogućuju ulaz na sve projekcije osim svečanog otvaranja po cijeni od 200 kuna (180 kuna za učenike, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom). Obiteljske iskaznice koje omogućuju ulaz na sve projekcije primjerene djeci u pretprodaji su na blagajni kina Europa i u sustavu Kupiulaznicu.hr do 4. lipnja po sniženim cijenama (1+1, za jednog roditelja i dijete = 80 kuna; 2+1, za jednog roditelja i dvoje djece = 120 kuna). Redovna cijena standardne festivalske iskaznice je 200 kuna,. Pojedinačna ulaznica stoji 25 kuna za sve programe osim Velikog natjecanja kratkometražnog filma (30 kuna).