LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jedinstveno kazališno iskustvo

PopUp Drama: Atmosfera iz antologijskih dramskih djela na zagrebačkim lokacijama

PopUp Drama novi je umjetnički projekt i urbana intervencija koja mijenja prepoznatljiv ambijent zagrebačkih ulica i nudi jedinstveno kazališno iskustvo. Nakon izvedbi pozornica pripada publici koja lako postaje dio virtualnog arhiva.

PopUp Drama novi je umjetnički projekt i urbana intervencija koja mijenja prepoznatljiv ambijent zagrebačkih ulica i nudi jedinstveno kazališno iskustvo. Nakon izvedbi pozornica pripada publici koja lako postaje dio virtualnog arhiva.

Zamislite da možete leći u kadu nasred Tkalče, odigrati napetu partiju šaha ispred najromantičnijeg pogleda na Zagreb ili zaviriti u tajanstvenu utrobu koncertnog klavira ispred Muzičke akademije? Ovog ljeta sve je to moguće ako od 29. lipnja do 7. srpnja navratite u kupaonicu Krležine Laure Lenbachove, salon Begovićeve Gige Barićeve ili mansardni atelijer iz kultnog Berkovićeva filma Rondo na odabranim gradskim lokacijama!

PopUp Drama novi je umjetnički projekt i urbana intervencija koja mijenja prepoznatljiv ambijent zagrebačkih ulica i nudi jedinstveno kazališno iskustvo. Očekuju vas U agonij Miroslava Krleže, Bez trećega Milana Begovića i čuveni Berkovićev film Rondo u potpuno drukčijem izdanju.

Atraktivne i intrigantne kazališne scenografije konstruirane od recikliranih i upcikliranih materijala bit će postavljene na frekventne zagrebačke lokacije, kontrastirajući prepoznatljive eksterijere s umjetnički dizajniranim, izmaštanim interijerima. Svako od ovih privremenih prizorišta otvorit će dramsko-fotografski performans, a izvođači iznimnih scenskih pojavnosti i osobnosti Josip Tešija i Zvončića Vučković te Zrinka Antičević, Neven Aljinović Tot i Marko Movre, članovi kazališta Ivan Goran Kovačić iz Zagreba u tableaux vivantsu (živim slikama) utjelovit će i originalno reinterpretirati atmosferu, likove i prizore antologijskih djela hrvatske dramske književnosti.

No, nakon ovih izvedbi – pozornica je vaša! Svi prolaznici i znatiželjnici, nesuđeni, ili budući dramatičari, redatelji i glumci imat će jedinstvenu priliku ušetati u ove fikcionalne interijere, dodirnuti postavljene dekore, sakriti se u klavir, leći u Laurinu kadu ili se fotografirati u Giginu naslonjaču. Naime, prizorišta ostaju na lokacijama još 48 sati, a Zagrepčani i njihovi gosti pozvani su da se u njima fotografiraju, odigraju predložene drame ili stvore vlastite, a svoje foto- i videouratke objave na Facebooku i Instagramu pod hashtagom #PopUpDramaZagreb te tako postanu dio virtualnog arhiva ovog inovativnog projekta.

Ovaj novi interaktivni kulturno-turistički projekt ne samo da spojem teatra, privremene arhitekture, ulične umjetnosti i novih medija popularizira hrvatsku dramsku literaturu i kazališnu umjetnost, već postaje osobita ko-kreacija okupljenih umjetnika i svih posjetitelja koji društvenim mrežama u svijet šalju vlastiti doživljaj i personaliziranu razglednicu Zagreba.

Autorica je koncepta i redateljica Anja Maksić Japundžić, a uz nju su projekt osmislili glumac Petar Cvirn, svestrana dizajnerica Dženisa Pecotić te likovna umjetnica Tihana Cizelj. Projekt je proizašao iz kreativne radionice umjetničke organizacije TeatruM, a realizira se u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, uz koprodukcijsku podršku Katapult promocije.

Raspored izvedbi:

  • U agoniji (Tkalča, park kod spomenika M. J. Zagorke, ispod Sunčanog sata)

Doživite dramu 29. lipnja u 19:30, stvorite svoju dramu do 1. srpnja u 20:00.

  • Bez trećega (plato ispred Muzičke akademije)

Doživite dramu 3. srpnja u 19:30, stvorite svoju dramu do 5. srpnja u 20:00.

  • Rondo (plato Gradec)

Doživite dramu 6. srpnja u 19:30, stvorite svoju dramu do 7. srpnja u 23:00.

FOTO: PR FOTO