LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazališne izvedbe

Popularnim Murakamijevim tekstom HNK kreće s novim produkcijama nakon zatvaranja zbog koronavirusa

Romanom koji je označio početak 21. stoljeća –  „Kafka na žalu” autora Harukija Murakamija – zagrebački HNK kreće s novim produkcijama nakon zatvaranja zbog koronavirusa.

Romanom koji je označio početak 21. stoljeća –  „Kafka na žalu” autora Harukija Murakamija – zagrebački HNK kreće s novim produkcijama nakon zatvaranja zbog koronavirusa.

Predstava Kafka na žalu temeljena na djelu Harukija Murakamija u scenskoj adaptaciji Franka Galatija i režiji Ivice Buljana prva je nova produkcija Hrvatskoga narodnog kazališta Zagreb otkad je zatvorilo svoja vrata radi suzbijanja pandemije koronavirusa  Pretpremijera predstave zakazana je za 26. lipnja, a reprizne izvedbe na rasporedu su 27. lipnja, 1. i 2. srpnja.   

– Ovaj roman Harukija Murakamija jedan je od onih koji su označili početak 21. stoljeća. U njemu se isprepliću svijet živih i mrtvih, vanjski svijet i unutarnji svijet snova i sjećanja. U ovom svemiru se stvarnost neprestano umnožava, tinejdžer Kafka kojeg glumi Matija Čigir bježi od kuće u potrazi za majkom i misli da je nalazi u tajanstvenoj gospođici Saeki koju igra Alma Prica. Starac Nagata kojeg glumi Dragan Despot kreće u potragu za polovicom svoje sjene koja je nestala u djetinjstvu, za vrijeme američkog napada na Japan. Susret ova tri života u potrazi za smislom pruža dragocjeni materijal za kazalište. Njihova potraga ilustrira krajnji tragični paradoks čovjeka bačenog u neizrecivu sudbinu, a opet odgovornog jer je osuđen da mu da smisao. – poručuju iz zagrebačkog HNK-a.

Uz Almu Pricu, Dragana Despota i Matiju Čigira, glume Krešimir Mikić kao Johny Walker, pukovnik Sanders s reklame za KFC je Goran Grgić, Nina Violić tumači Setsuko Okamochi, mačka Otsuka je Ksenija Marinković. U predstavi glume Siniša Popović, Livio Badurina, Ana Begić Tahiri, Filip Vidović, Nikša Kušelj, Igor Kovač, Ivana Boban, Iva Jerković, Iva Mihalić, Luca Anić, Tin Rožman, Ivan Colarić, Marin Klišmanić, Tesa Litvan i Marin Stević. Scenograf je vizualni umjetnik David Maljković kojemu je ovo prvi autorski rad u kazalištu, kostimografkinja je Ana Savić Gecan, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, koreograf Šimun Stankov, dramaturginja Mirna Rustemović, dizajn svjetla i videa Sonda 4 i Toni Soprano Meneglejte.
 

FOTO: JASMIN KRPAN / HNK ZAGREB