LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dom mladih

Počeo PLATFORMAT 2021. – Festival nezavisne kulture

Festival je otvoren razgovorom o budućnosti Doma mladih, a splitski gradonačelnik Ivica Puljak izrazio je želju da do kraja mandata dovrši izgradnju Doma.

Festival je otvoren razgovorom o budućnosti Doma mladih, a splitski gradonačelnik Ivica Puljak izrazio je želju da do kraja mandata dovrši izgradnju Doma.

Nikada završena zgrada Doma mladih (gradnja je stala 1984. godine.) još je jednom pokazala kako usprkos svom teretu prošlosti vrvi životom, kulturom i umjetnošću. Dokaz je festival nezavisne kulture PLATFORMAT koji je u svom devetom izdanju, u organizaciji Platforme Doma mladih, započeo ovog petka kao rezultat sinergije korisnika Doma mladih.

Već samo otvorenje festivala pokazalo je suradnju i sinergiju koja je vidljiva kod svih uključenih aktera. Naime, Festival je otvoren u novouređenom prostoru, Razredu, moderiranim razgovorom na temu Dom mladih i sudioničko upravljanje. Razgovor je moderirala Maja Čurković, mag. soc., iz udruge Aktivist, a u razgovoru su sudjelovali Ivica Puljak, gradonačelnik Splita; Selma Katunarić, viša savjetnica Odsjeka za kulturu Grada Splita; Natasha Kadin, predsjednica Platforme Doma mladih; Joško Jerončić, ravnatelj Multimedijalnog kulturnog centra i Stefana Došen, voditeljica Razreda.

Kao glavni zaključak rasprave ističe se kako se participativni pristup samoj zgradi Doma mladih i onome što ona znači za budućnost zasniva na sudioničkom upravljanju, tj. suradnji javne institucije i civilnih organizacija te dobrim odnosima.

Upravo na tom putu Dom mladih i jest, što će se i formalizirati idući tjedan osnivanjem radne skupine koja će nastaviti raditi na svim otvorenim pitanjima kako bi se ojačalo Dom mladih kao žarište kulturne i umjetničke emancipacije te profilirao u društveno-kulturni centar.

– Želja mi je da do kraja mandata završimo Dom mladih, da to bude jedna zgrada koja izgleda pristojno, dobro i moderno. Ono što me ohrabrilo da zaista možemo svi zajedno napraviti nešto za Dom mladih je kada sam shvatio da u Domu mladih postoji dijalog i jako dobri odnosi između korisnika i Multimedijalnog kulturnog centra kao gradske ustanove koja upravlja prostorom Doma mladih. (...) Ovo je vaše, nije moje, na meni je da vam svojim autoritetom kao gradonačelnik omogućim da ideje realizirate i pomognem ako na tom putu zapnete. Imate moju podršku u ovome što radite najviše jer ste okupljeni zajedno za isti cilj i dok god ste zajedno u tome imat ćete sigurno podršku sa svih strana. – rekao je gradonačelnik Puljak.

Nakon rasprave krenuo je vođeni obilazak Doma mladih, koji je privukao nemali broj zainteresiranih koji su upoznali prostore, od onih u funkciji do oni koji tek čekaju svoj završetak i stavljanje u funkciju te upoznali na koji način rade udruge korisnice Doma i kako se mogu uključiti u njihov rad.

Prvog dana festivala započela je radionica analogne fotografije koja se održava tijekom sva tri dana festivala te je održana participativna radionica sitotiska na kojoj su sudionici sami otiskivali svoj festivalski ceker.

Večer je završila glazbenim programom u režiji kućnog radija KLFM, koji je ovom prigodom izišao iz studija u dvorište Kluba Kocka. Drugi dan festivala, u subotu, na rasporedu je obnavljanje vrta u Domu mladih Nasadi se (mjesto okupljanja: Beton kino) u 17 h, potom rasprava i predavanje Reci ti meni: prostor i street art (Razred) u 18 h, glazbeno-društveni program Zvjerinjak u dvorištu Kluba Kocka od 18 do 23 h te u 20 h na platou Dom mladih koncertna atrakcija Ausländer, kao dio programa ISPOD BINE meets PLATFORMAT.

Cijeli program za subotu i nedjelju dostupan je na pdm.hr te na društvenim mrežama Platforme Doma mladih.
FOTO: PLATFORMA DOMA MLADIH