LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
#kinostalgija

Počela jedinstvena kampanja za sve ljubitelje kina i filmova

S ciljem da se publiku potakne na odlazak u kino i uživanje u gledanju filmova, pokrenuta je kampanja #kinostalgija kojom se prikupljaju priče, iskustva i uspomene na trenutke provedene pred velikim platnom.

S ciljem da se publiku potakne na odlazak u kino i uživanje u gledanju filmova, pokrenuta je kampanja #kinostalgija kojom se prikupljaju priče, iskustva i uspomene na trenutke provedene pred velikim platnom.

#kinostalgija je zamišljena kao jedinstvena kampanja kojom se na poseban način želi proslaviti i istaknuti važnost kina, ne samo kao mjesta za gledanje filmova, već i utjecaja koji imaju za zajednicu i njen kulturni život.
 

Dio je velikog projekta Kino magistrala koji obuhvaća kina duž Jadranske magistrale - Kino Mediteran, Art-kino Croatia u Rijeci, Kinoteku Zlatna vrata u Splitu i Kinematografe Dubrovnik, a ujedinjeni su u cilju da nakon pandemijske krize zajedničkim snagama vrate publiku u kina.
 

#kinostalgiji se mogu pridružiti svi. Putem obrasca na internetskoj stranici mogu zabilježiti svoje uspomene vezane uz filmove, kino dvorane i ljetna kina. 

– Sjećanja igraju iznimno važnu ulogu u životima svih nas, i nerijetko nam služe kao poticaj da neka od njih ponovno proživimo, te prikupljenim svjedočanstvima želimo oživjeti zaboravljene i nostalgične trenutke provedene u kinu. Ovom kampanjom želimo naglasiti važnost kino doživljaja kao jedinstvenog i nezamjenjivog događaja, filma kao važne grane kulturne djelatnosti, ali i kina kao kulturne oaze u gradovima i zajednicama – riječi su Alena Munitića, koordinatora Kino Magistrale.

Prikupljanje priča već je započelo, svoje priče s #kinostalgijom podijelili su najvjerniji kinoljupci iz Dubrovnika i Rijeke kojima je užitak gledanja filmova na velikom platnu nezamjenjivo iskustvo:

 

Često mi se dogodi zimi i kad je neko loše vrijeme i kad mi se nešto ne da raditi od domaćinstva jednostavno šmugnem u kino. – (Jelica Čučević, Dubrovnik)

 

Kino je jedna kontemplacijska mjera. – (Slavica Katalinić, Rijeka)

 

Moja prva sjećanja iz djetinjstva su vezana za kino. –  (Vlaho Bazdan, Dubrovnik)

 

Danas mi je to vrsta eskapizma. – (Marija Grazio, Dubrovnik)

Video snimke s dosad snimljenim kinostalgičnim pričama objavljene su na stranici www.kinostalgija.hr, a uz ostale koje će biti prikupljene tijekom godine postat će dijelom putujuće izložbe, potom i uvijek dostupnog virtualnog muzeja. Sve ih možete popratiti i putem Fabecook i Instagram stranica #kinostalgija.
 

Kino magistrala jedan je od petnaest europskih projekta i jedini iz Hrvatske koji je financijski podržala mreža Europa Cinemas i Kreativna Europa potprogramom MEDIA, a podržali su ga i Hrvatski audiovizualni centar te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.