LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi balet od 30. lipnja u HNK-u

Petar Pan iz dječje priče dolazi na kazališne daske

Mnogima omiljena priča iz djetinjstva dobiva svoje baletno izdanje! Bajka o dječaku Petru Panu uprizorena je u balet koji će oduševiti sve generacije.

Mnogima omiljena priča iz djetinjstva dobiva svoje baletno izdanje! Bajka o dječaku Petru Panu uprizorena je u balet koji će oduševiti sve generacije.

Hrvatska baletna inačica Petra Pana djelo je skladatelja Brune Bjelinskoga, koji ga je završio još 1966. godine, kada je i bila praizvedba djela u Baletu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Premijera novog izdanja ove svjetski poznate bajke zakazana je za 30. lipnja u HNK-u, u koreografiji Giorgia Madie, poznatoga talijanskog umjetnika i koreografa.

Tvorac je Petra Pana poznati škotski pisac J. M. Barrie, koji ga prvi put spominje u svojoj knjizi za odrasle The Little White Bird, početkom prošloga stoljeća. Nakon toga, uslijedila je scenska izvedba Petar Pan or the Boy who Wouldn't Grow Up, na temelju koje je 1911. napisao roman Peter and Wendy.

Bruno Bjelinski rođen je 1909. godine u židovskoj obitelji u Trstu. Kao dijete svirao je violinu i glasovir, a nakon studija prava upisao je Muzičku akademiju u Zagrebu. Skladao je šest opera, tri baleta i petnaest simfonija, a osobito se istaknuo pisanjem za djecu. Pedesetih godina prošloga stoljeća nastaju Sedam bagatela za klavir, opere Pčelica Maja, Heraklo i Ružno Pače te baleti Pinokio, Petar Pan i Mačak u čizmama. Njegovo je kasnije stvaralaštvo obilježeno djelima Orfej XX, Koncert za Romea i Juliju te nekolicinom simfonija.

FOTO: IVAN PERKOV/STUDENTSKI.HR