LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazališna premijera

„Pedeset pet minuta bliskosti i razumijevanja prema obiteljima osoba s Down sindromom”

Kao impresija razdoblja od rođenja Borisa, dječaka sa sindromom Down, nastaje monodrama „Down, by Law”.

Kao impresija razdoblja od rođenja Borisa, dječaka sa sindromom Down, nastaje monodrama „Down, by Law”.

Monodrama Down, by Law autorice, redateljice i koreografkinje Mile Čuljak, u izvedbi glumice Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca Jelene Lopatić, premijerno će biti izvedena u utorak, 15. svibnja, u prostoru Delta 5 (bivša zgrada Ivexa) s početkom u 19:30. Riječ je o projektu nastalom u koprodukciji riječkog Zajca i Umjetničke organizacije koautorska inicijativa OOUR iz Zagreba.

Monodrama je pisana kao impresija razdoblja od rođenja Borisa, dječaka sa sindromom Down, do trenutka kada je tekst napisan. Borba sa željama, očekivanjima, trajanjima, operacijama i bolestima usađena u višak 21. kromosoma gradila je i posebno roditeljstvo koje je autorica upisivala u novi kod – izvedbeni kod zajedništva. Autorica Mila Čuljak, Borisova majka, stremila je ojačanju svakodnevice koja je donijela silinu emotivnog, organizacijskog, njegovateljskog i društvenog balansiranja. U želji da ova priča, kao i Boris, doprinese shvaćanju i podršci zajednice osobama s Down sindromom, tražila je tijelo koje će ju ispisati, isplesti i isplesati, a pronašla ga je u Jeleni Lopatić.

Mila Čuljak riječka je izvedbena umjetnica, a ujedno predsjednica Udruge za Down sindrom – Rijeka 21 te koordinatorica projekta 5. ansambl riječkog HNK Zajca i Grada Rijeke, čiji je cilj uključiti osobe s invaliditetom u umjetnički rad Kazališta. U svim aspektima svoga rada preispituje način funkcioniranja zajednice, onoga što zajednicu osnažuje i oslabljuje, posebno u slučajevima kada pojedinac intenzivno ovisi o njoj. 

Podsjetimo da je HNK Ivana pl. Zajca, u suradnji s Udrugom za Down sindrom – Rijeka 21, postala prva državna institucija koja je pomaknula barijere u socijalizaciji osoba sa sindromom Down, angažiravši u sklopu radne terapije troje mladih osoba s Downovim sindromom za rad u biljeterskoj službi. Time je, kao i pokretanjem projekta 5. ansambl, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, a u partnerstvu s Gradom Rijekom i u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka, postalo prvom institucijom u regiji, a možda i šire, koja na ovakav način implementira praksu inkluzivnog kazališta.

Predstava Down, by Law jekako kaže autorica, pedeset pet minuta bliskosti, povezanosti, skrbi, nježnosti i razumijevanja prema svim obiteljima osoba s Down sindromom i svih nas. O naslovu predstave, istom kojim je naslovljen film Jima Jarmuscha (kod nas preveden Pod udarom zakona), Mila Čuljak kaže da je o riječ o izrazu koji ima značenje bliskosti i povezanosti: 

– Osamdesetih se godina koristio u uličnom žargonu, a označavao je blisku osobu. Ranije se u zatvorskom žargonu koristio, kaže Jarmusch, za osobu koja bi pri izlasku iz zatvora kontaktirala s obitelji zatvorenika s kojim je dijelio ćeliju te se brinula o njima ako je bilo potrebno. 

Glumica Jelena Lopatić kaže:

– Čast da doživim kroz probe barem dio Milinog života i mene je osnažio. A kad se prepustim njezinim rečenicama, dogodi se katarza. Sa željom da ovom predstavom senzibiliziramo i stvorimo suosjećajnije društvo, želimo poručiti da su sva djeca s poteškoćama u razvoju zaista djeca posebnih mogućnosti. Njihova su srca otvorena prema nama, a sada trebamo otvoriti sebe njima.

O tome kako je nastajala glazba za predstavu, njezin autor Adam Semijalac ističe:

– Mila bi se u neki kasni sat snimila kako pjeva uz metronom te mi poslala snimak. Ja bih u nekom trenu dodao glazbu. Pjesme su nastajale od 2013. do 2015, u periodu kada su naš Boris i njegova obitelj proživljavali najteže trenutke. Trenutke o kojima Mila otvoreno progovara u predstavi Down, by law.

U autorskoj su ekipi predstave i dramaturginja Nataša Antulov, kostimografkinja i scenografkinja Mejra Mujičić te dizajner svjetla Alan Vukelić. Reprize su na programu 16. i 17. svibnja, a onda ponovno u lipnju.

FOTO: HNK IVANA PL. ZAJCA