LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koncert Đorđe Balaševića u Lisinskom

„Pa tamburama mangupi prepreče put..“ – Tri i pol sata čistog uživanja

Legendarni novosadski kantautor digao je Lisinski na noge i svojim obožavateljima priuštio koncert za pamćenje u trajanju od tri i pol sata.

Legendarni novosadski kantautor digao je Lisinski na noge i svojim obožavateljima priuštio koncert za pamćenje u trajanju od tri i pol sata.

„Dobro veče, Zagrebe
Mislio sam malo na tebe
Dok sam svir'o po budžacima
Braći narodnjacima...
Ko će da me ugosti
Sad kad nisam baš u milosti
Sami smo u našoj magiji
E, moji Zagiji...“

Đorđe Balašević dolazi u Lisinski – poput bombe je odjeknula vijest među ljubiteljima lika i djela Panonskog mornara. Jednako brzo kako je vijest došla, bez velike reklame, rasprodale su se karte za sva tri koncerta. I Balašević nije razočarao – pripremio je glazbeno-scenski nastup u svome štihu s puno duhovitih dosjetki i priča između pjesama te je u novim aranžmanima otpjevao  stare hitove uz svoju „Panonsku mornaricu“.

Na pozornici posebno složenoj za ovaj koncert i ispunjenoj detaljima poput starinskog bicikla, starih gradskih lampi, klupica, stolica i sl., Đole je koncert počeo „Remorkerom“, a pustivši publiku da otpjeva „...i sanjaaaaj...“ uvukao je cijeli Lisinski u neponovljivi koncertni doživljaj. Nije sredinom pjesme izostao ni sad već tradicionalni pozdrav „Dobro veče Zagrebe, mislio sam malo na tebe...“ koji je publika dočekala gromoglasnim pljeskom. Nakon nekoliko balada, „Devojka sa čardaš nogama“ podigla je publiku na noge, a nastavilo se brzim ritmovima pjesmama „Sin jedinac“, „Korzo“ i „Aco braco''.

U publici su Balaševića gledali i supruga Olivera te sin Aleksa, a nepopravljivi romantik Oliveri se obraćao za vrijeme cijeloga koncerta te je u jednom trenutku pozvao na pozornicu što je izazvalo oduševljenje među publikom. Tijekom koncerta osjećala se pozitivna energija u obitelji Balašević, a Olivera i Aleksa su poput pravih fanova slikali i snimali Đoletov nastup te se zajedno s ostatkom publike njihali u ritmu njegovih balada. Đole je nekoliko puta tijekom koncerta naglasio da je obitelj ta koja mu daje energiju i inspiraciju te da je Olivera u svakom ženskom liku u njegovim pjesmama i knjigama, naglašivši, u svom stilu „Nemam sreće, zaljubljen sam u rođenu ženu. Potpuno sam izopačen.“

Osim profesora Dujina koji na klaviru prati Balaševića od samih početaka, tijekom cijelog koncerta pratila ga je odlična „Panonska mornarica“ sastavljena od 15 vrhunskih glazbenika koji su ovom koncertu dali posebnu širinu i jednostavno oduševili sve prisutne. Posebno treba istaknuti odličnog Ignaca Šena koji je na violini radio čuda, a publiku posebno oduševio u pjesmi „Tvoj neko“. Osim Ignaca, istaknuli su se i Ondrej Maglovski na harmonici te primaš Zoran Bugarski Brica sa sjajnim tamburaškim sastavom „Zorule“. Osim njih, kao poseban gost na pozornici je bio i Nikša Bratoš.

Iako je koncert trajao puna tri i pol' sata i oduševio publiku, „panonski mornar“ nije stigao otpjevati velike hitove kao što su „Vasa Ladački“, „Boža zvani Pub“, „Život je more“, „Slovensku“, „Svirajte mi Jesen stiže dunjo moja“ i još mnoge druge.

Danas nas u Lisinskom očekuje treći Balaševićev koncert, a sve koji idu možemo smatrati pravim sretnicima jer će uživati u svakoj sekundi koncerta prožetog emocijama, patetikom i romantikom – baš onako kako njegova publika voli.

FOTO: LISINSKI.HR