LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni festival dizajna

Ovogodišnji Dan D usmjeren je na otvoreni dizajn

U prostorima Pogona Jedinstvo i kluba Močvara održat će se sedmo izdanje međunarodnog festivala Dan D. Organizatori najavljuju zanimljive izložbe uz bogat popratni program.

U prostorima Pogona Jedinstvo i kluba Močvara održat će se sedmo izdanje međunarodnog festivala Dan D. Organizatori najavljuju zanimljive izložbe uz bogat popratni program.

Vrijeme je za 7. izdanje međunarodnog festivala Dan D. Pripremljene su tri izložbe, zanimljiv glazbeni program i pregršt radionica i predavanja. Također, stižu brojni gosti iz inozemstva.

Ovogodišnji Dan D / Otvoreni dizajn postavio je kao polazišnu točku za tematiziranje koncepta otvorenog dizajna u užem kontekstu dizajnerske struke te unutar šireg društvenog konteksta i procesa otvaranja dizajna. U užem smislu, kroz predavanja, tribine i radionice analizirat će se pravne, teorijske i praktične okviri koncepta otvorenog dizajna te njegov odnos s tržišnim okruženjem.

U širem smislu, obradit će se otvoreni dizajn kao proces uključivanja korisnika u dizajnerske prakse, čime se pomiču granice tehnologija i alata koje koriste, sa širokim spektrom implikacija koje to povlači sa sobom. Istodobno, fokus se stavlja na karakteristične kolaborativne procese i metodologije koje nastaju u okviru dizajna otvorenog pristupa te načini na koje doprinose otvaranju dizajna, odnosno njegovoj široj i intenzivnijoj primjeni u drugim područjima. Na primjeru različitih umjetničkih, inženjerskih i dizajnerskih radova otvorit će se niz pitanja i isprovocirati rasprava iz različitih pozicija i pristupa temi.

Tematska kurirana izložba prikazat će radove različitih opsega i ambicija koji koriste načela otvorenog dizajna, Izložba mladih autora selekciju najboljih prijavljenih radova slobodnih u temi. Poseban dio programa je Izložba ilustratora Powered by Iskon na kojoj će se predstaviti Gerg Kovács  umjetnik i ilustrator iz Budimpešte. U diskurzivnom programu poticat će se dijalog dizajna s drugim disciplinama, dok će se lokalne autore, putem radionica, upoznati s metodama rada s kakvima se inače mogu susresti tek ponegdje i ponekad.

Ovogodišnji Dan D održat će se od 10. do 12. lipnja u prostorima Pogona Jedinstvo i kluba Močvara na Savskom nasipu. Program i veći broj informacijama možete pronaći na službenim stranicama.

FOTO: DAN D