LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Muzej suvremene umjetnosti

Otvorenje izložbe: Vlasta Delimar: To sam ja

Otvorenje izložbe bit će u četvrtak, 15. svibnja, u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Na otvorenju će biti izvedeni performansi: Vlasta Delimar, Zrela žena i Zli bubnjari. Izložba će biti otvorena do 24. kolovoza.

Otvorenje izložbe bit će u četvrtak, 15. svibnja, u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Na otvorenju će biti izvedeni performansi: Vlasta Delimar, Zrela žena i Zli bubnjari. Izložba će biti otvorena do 24. kolovoza.

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu organizira prvu retrospektivnu izložbu (1979. – 2014.) Vlasta Delimar: To sam ja. Izložba će pokazati trideset pet godina rada umjetnice koja je izgradila iznimno vrijednu umjetničku karijeru i stekla ugled u međunarodnim razmjerima.

Otvorenje izložbe dogodit će se u četvrtak, 15. svibnja u 20 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Na otvorenju će biti izvedeni performansi: Vlasta Delimar, Zrela žena i Zli bubnjari. Izložba će biti otvorena do 24. kolovoza.

Umjetnički rad Vlasta Delimar započinje krajem 70-ih godina, u vrijeme kada je postkonceptualistička scena u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji u punom intenzitetu. Od samih početaka djelovanja na direktan način, vrlo samosvjesno gradi svoj umjetnički opus. Druženje s Grupom šestorice autora, i umjetnicima koji su se okupljali oko alternativnoga radnoga i izložbenoga prostora Podroom te poslije galerije Proširenih medija, odredili su smjer i oblike njezina umjetničkoga djelovanja.

Ispitivanje statusa i uloga žene

Odbacuje formalno obrazovanje, kao nedostatno, konzervativno, zastarjelo i raskida s tradicionalnim principima konstruiranja rada usmjerivši se na akcije, happeninge i performanse. Odabir vlastitoga tijela kao primarnoga medija rada, odredilo je poziciju Vlaste Delimar kao izdvojenu i samosvojnu umjetnicu bez izravnih sljedbenica, ali i prethodnica. Vlasta Delimar kontinuirano i dosljedno odbija svoj rad tumačiti kroz termin ženski ili feministički, inzistirajući na univerzalnoj umjetnosti, koja se ne dijeli ni na mušku ni na žensku. Odbija identifikaciju ili pripadnost bilo kojoj ideologiji.

U radovima nastalim tijekom 80-ih, koji uključuju fotografiju, kombinirane tehnike i medije, instalacije i performanse, Vlasta Delimar ispituje status žene kao društvenog i kreativnog bića, odnosno njezine mnogostruke uloge kao domaćice, majke, umjetnice, ljubavnice… proširujući domete vlastite senzibilnosti i senzualnosti. Kontinuitet izvedbi performansa od kraja 70-ih do danas, uključujući intimne performanse, često provokativne, ili danas već antologijske (Lady Godiva, Zagreb, 2001), svrstava Vlastu Delimar, uz Tomislava Gotovca/Antonia Lauera, u najvažnije hrvatske protagoniste body arta.

Godine 2005. Vlasta Delimar započela je projekt Moja zemlja Štaglinec koji je prerastao u tradicionalni međunarodni skup umjetnika, na imanju u selu Štaglinec nedaleko od Koprivnice. Tema je manifestacije zemlja u svim aspektima, od praiskonskog do metafizičkog poimanja zemlje, koju umjetnici interpretiraju kroz performanse i akcije, instalacije, video, fotografiju i zvučne radove. Moja zemlja Štaglinec također će biti uključena i prikazana na izložbi.

Performansi na izložbi

U sklopu izložbe umjetnica će izvesti dva performansa: Poziv na druženje i Moj privremeni dom.

Performans Poziv na druženje spada u one radove koje je umjetnica osamdesetih nazivala komunikacije (Taktilna komunikacija, Vizualna komunikacija, Vizualno komuniciranje na Korzu, Autokomunikacija itd).

Danas Poziv na druženje predstavlja nastavak osluškivanja publike kojim umjetnica propitkuje do kuda je došao proces gradnje vlastite umjetnosti tijekom tridesetak godina rada. Performans će se svakodnevno održavati ispred publike na mobilnoj pozornici na kojoj će umjetnica s gostima uz ručak razgovarati o umjetnosti. Performans će se snimati i istovremeno prikazivati na ekranima unutar Muzeja.

Performans Moj privremeni dom odvijat će se u izložbenom prostoru MSU-a, koji će privremeno postati dom umjetnice u kojem će živjeti i raditi tijekom trajanja izložbe.

Konstrukcijom privremenog doma u muzeju, umjetnica će započeti proces gradnje osobnog prostora koji će biti izložen pogledima publike, u kojem će posjetitelji moći aktivno sudjelovati i istraživati.

Izložbu će pratiti i niz popratnih događanja – radionica, razgovora, predavanja, vodstava, serija performansa umjetnika. Izložbu prati opsežan dvojezični katalog, na 400 strana, koji obuhvaća cjelokupni opus Vlaste Delimar, i bogatao je ilustriran fotografijama radova. Autori tekstova u katalogu su: Vlasta Delimar, Irena Bekić, Branko Cerovac, Zvonimir Dobrović, Marina Gržinić, Suzana Marjanić, Vlado Martek, Marian Mazzone, Martina Munivrana, Milan Pelc, Marijan Špoljar. Katalog je izdan u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Udruge Domino.

Popratni program uz izložbu Vlaste Delimar

TIJELO DANAS: FRAGMENTI OSJEĆAJA

Međunarodna konferencija

Dvorana Gorgona, 16. i 17. svibnja 2014.

U suradnji s udrugom Domino Perforacije festival, Zagreb i udrugom Cassero Bologna, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb organizira međunarodnu konferenciju o temi Tijelo danas: fragment osjećaja: privatno i javno tijelo, tijelo kao prostor izvedbe, tijelo u akciji, identitet i autobiografija tijela.

Tema konferencije želi propitati ulogu umjetnosti tijela Vlaste Delimar u društvenom i umjetničkom kontekstu od 80-ih do danas, te pokušati dati odgovore na pitanja: kakva je somatosfera našega društva danas, kamo s tijelom?, što nam to govore studiji tijela i teorije tijela danas?

Susretom-razgovorom teoretičara/ki, praktičara/ki, kustosa/ica i umjetnika/ica o toj temi propituje se uloga umjetnosti tijela Vlaste Delimar u kontekstu 80-ih – kada je svojim otvorenim tijelom, kao protestnim potencijalom, označila neke slijepe pjege ondašnjega socijalističkoga društva – kao i u kontekstu trideset godina poslije.

Program:

petak 16. 5. 2014. Dvorana Gorgona

Marina Gržinić

Katalin Ladik

Željka Jelavić

Silva Kalčić

Mladen Miljanović

Žarko Paić

- razgovor sudionika sa Vlastom Delimar

- službeni jezik hrvatski

Performans Poziv na druženje: Vlasta Delimar i Katalin Ladik

20 sati: izvedba Eisa Jocson (Filipini): Macho Dancer

subota 17. 5. 2014. Dvorana Gorgona

Laura Kumin

Danielle Del Pozzo

Nataša Govedić

Lois Keidan (LADA)

Philiph Babott

Zvonimir Dobrović

- na kraju razgovor svih sudionika sa Vlastom Delimar

- službeni jezik engleski

Izvedbe performansa:

Jan Martens (Nizozemska)

Poliana Lima (Španjolska)

Siniša Labrović (Hrvatska)

Cecilia Moisio (Italija)

DB INDOŠ/KUĆA EKSTREMNOG MUZIČKOG KAZALIŠTA

23. svibnja 2014. MSU

Četiri Šahtofonije – koncertno izvođenje grafičkih kolorističkih partitura na Šahtofonima.

Šahtofonist DB INDOŠ / Šahtofonistica TANJA VRVILO / Mikrofonije – Hrvoje Nikšić-Nikša.

Opružni ciklus Četiri Šahtofonije proizlazi iz prostora djelovanja rada u zasluženoj temi. Boraveći u zasluženoj temi u odnosu prema Šahtofonijama znači da se prisjećanjem situacija aktivnog života u kojima je autor djelovao bez intencije da ih preobražuje u umjetnički rad proizvodi rad u umjetnosti – radi se o transcendiranju empirijskih činjenica života u formu izvedbe niza glasovno-zvučnih konstrukcija zadanih jednostavnim kolorističkim algoritmom.

Multimedijalni performans: MOJA PRVA ART UČITELJICA JOSIPA LISAC

(performans Josipe Lisac i Vlaste Delimar)

29. svibnja 2014. u 20 sati, Dvorana Gorgona

Josipa Lisac posebna je gošća popratnog programa uz izložbu Vlaste Delimar. Umjetnica je navodi kao važnu osobu u formiranju vlastita umjetničkog puta. Vlasta Delimar ju je nazvala svojom prvom art učiteljicom. Zajednički nastup umjetnica zamišljen je kao dijalog učenice i učiteljice, koji će biti popraćen dokumentarnim filmovima i Josipinom a capella izvedbom pjesama koje su obilježile umjetnički put Vlaste Delimar.

Ulaz je besplatan. Karte za performans mogu se rezervirati na ana.skegro@msu.hr ili na tel: 6052763.

Više informacija o izložbi i popratnom programu na službenim stranicama MSU-a ili na Facebooku.

FOTO: MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI