LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Revitalizacija istarskog zaleđa

Otvorena Kuća istarskih fresaka

U istarskom gradiću Draguću je 26.lipnja svečano otvorena Kuća istarskih fresaka. Dio je to projekta „Revitas II“ kojem je namjena revitalizacija istarskog zaleđa.

U istarskom gradiću Draguću je 26.lipnja svečano otvorena Kuća istarskih fresaka. Dio je to projekta „Revitas II“ kojem je namjena revitalizacija istarskog zaleđa.

U suradnji sa Slovenijom, zahvaljujući programu prekogranične suradnje Europske unije „Revitas II“, u istarskom gradiću Draguću je 26. lipnja svečano otvorena Kuća istarskih fresaka.

Nakon održane međunarodne likovne kolonije, radionice o zidanom slikarstvu i međunarodnoga znanstvenog skupa, zgrada stare škole u Draguću rekonstruirana je i prenamijenjena.

Osim galerijskog prostora, kuća ima i rezidecijalni prostor. U prizemlju se nalazi infopunkt, na prvom katu kongresna dvorana, a na drugom prostor za stanovanje i rad istraživača, znanstvenika ili umjetnika koji će boraviti i raditi. 

– Kuća istarskih fresaka primjer je kako oživjeti mala mjesta i kako povezati kulturu i turizam. – izjavio je ministar kulture Berislav Šipuš na otvorenju Kuće fresaka.

Impresioniran viđenim, ministar vjeruje u to da će Kuća fresaka dodatno oživjeti Draguć. Naglasio je da je Istra pokazala da svjesno i savjesno prepoznaje svoja bogatstva.

Istarski župan Valter Flegar potvrdio je ministrove riječi istaknuvši da je otvorenje kuće dokaz toga da se na poluotoku brinu o ravnomjernoj razvijenosti obale i unutrašnjosti.

Revitas II“ prekogranični je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije, i to u okviru operativnog programa „Slovenija – Hrvatska 2007 – 2013“, u sveukupnom iznosu 843 058,00 eura. Projekt je namijenjen nadogradnji revitalizacije istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu.

Partneri su Grad Kopar (vodeći partner), Istarska županija, Turistička zajednica Istarske županije, Grad Buzet, Grad Vodnjan, Općina Izola i Općina Piran.

Kuća istarskih fresaka
 
FOTO:revitas.org
FOTO: REVITAS.ORG