LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt Inkluzivni Kampus

Otvorena izložba Inkluzivni Kampus – rezultat je istoimenog projekta na riječkom sveučilištu

Izložbu je moguće pogledati do 17. lipnja na vanjskim izložbenim panelima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci.

Izložbu je moguće pogledati do 17. lipnja na vanjskim izložbenim panelima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci.

Na vanjskim izložbenim panelima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci postavljena je izložba Inkluzivni Kampus koja je rezultat istoimenog projekta koji je započeo još 2019. Moguće ju je pogledati sve do 17. lipnja 2021. godine. 

Projekt su osmislile i vodile doc. dr. sc. Iva Mrak s Katedra za arhitekturu i urbanizam i doc. dr. sc. Sanja Šurdonja s Katedre za prometnice pri Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

Glavni cilj projekta bilo je formirati idejna rješenja privremenog uređenja dijelova Kampusa prema ideji uključivosti za sve, posebno za osobe s invaliditetom, osobe smanjenje pokretljivosti, starije dobi, s kroničnim bolestima, djecu i osobe slabijeg financijskog statusa. 

Ciljevi projekta jesu povezivanje znanosti i prakse te popularizacija znanosti i obrazovanja, formiranje idejnih rješenja privremenog uređenja dijelova Kampusa prema ideji uključivosti, poticaj uređivanju dijelova vanjskih prostora Kampusa u vidu inkluzivnosti i pristupačnosti te održavanja zdravog okoliša i zdravlja osoba što je posebno važno za osobe s invaliditetom, smanjenje pokretljivosti, starije dobi, s kroničnim bolestima, djecu i osobe slabijeg financijskog statusa. Navodi se još prvi inkluzivni projekt uređenja Kampusa u Hrvatskoj, baza za razvoj inkluzivne i zdravlju, orijentirane prakse pri projektiranju i planiranju javnih prostora i namjena. Model primijenjen na ovom Projektu moguće je koristiti za analizu i unaprjeđenje drugih prostora (susjedstava) u Rijeci i šire.

Kroz projekt je održano 6 radionica Naš Kampus sa studentima, sveučilišnim djelatnicima i umirovljenicima lokalne zajednice. Upravo iz tih radionica proizašla su projektna rješenja koja je moguće vidjeti na panelima, navodi se u priopćenju.
 
Projekt Inkluzivni Kampus financira Sveučilište u Rijeci, strateški i programski partner u provedbi projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u sklopu programskog pravca 27 susjedstava – Susjedstvo Kampus.
FOTO: STUDENTSKI KULTURNI CENTAR RIJEKA