LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rimska povijest Tarsatice

Otvoren Arheološki park u Rijeci

Riječ je o prostoru koji otkriva zaboravljen sloj rimske povijesti Rijeke.

Riječ je o prostoru koji otkriva zaboravljen sloj rimske povijesti Rijeke.

U četvrtak 20.2.2014., svečano je otvoren Arheološki park u starom dijelu grada Rijeke. Na svečanosti su prisustvovali gradonačelink Vojko Obersnel i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. S Arheološkim parkom uređen je i trg Jurja Klovića koji će sigurno imati ulogu u svakodnevnom životu Riječana. U Galeriji Principij otvorena je izložba gdje se mogu vidjeti sve faze arheoloških istraživanja i uređivanja trga i parka. U osmišljenom svečanom programu otvaranja publika je imala priliku čuti zbor sužnjeva »Va pensiero« iz Verdijeva »Nabucca« u izvedbi zbora i orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca a članovi baletnog ansambla izveli su ulomak iz predstave »Shut up and dance« te su pročelja okolnih zgrada pretvorena u platna za atraktivnu igru svjetlosnih projekcija. Priređena je i hologramska projekcija koja je pokazala izvoran izgled tarsatičkog principija.

Prije sedam godina počela su istraživanja kasnoantičkog vojnog zapovjedništva zvanog Principij. Riječ je o prostoru koji otkriva zaboravljen sloj rimske povijesti Rijeke. Principij je kompleks zgrada vojnog zapovjedništva južnog sektora obrambenog sustava poznatog pod imenom Claustra Alpia Iuliarum. Sustav je izgrađen sredinom 3. stoljeća kao zadnja crta obrane Rimskog Carstva. U tom periodu Carstvo prolazi kroz tešku krizu, zbog snažnog pritiska barbara na granicama dolazi i do unutarnjih borbi za vlast, što dodatno slabi njegovu obrambenu snagu. Sustav se pružao od Tarsatice (današnje Rijeke) kroz planinske predjele istočnih, odnosno Julijskih Alpa. Sam principij bio je standardni dio svih rimskih kastruma kao njihovo upravno i religijsko središte. Središnji dio principija zauzimalo je otvoreno dvorište koje je s tri strane bilo okruženo prostorijama. Bila su to skladišta i spremišta oružja. Nasuprot ulazu u principij nalazila se zgrada koja je u antici poznata pod imenom basilica. Na stražnjoj strani principija nalazio se niz prostorija u kojima su bile smještene blagajna, svetište zastava, časnički uredi, pisarnica i ostali slični sadržaji. 

Arheološki park obuhvaća četvrtinu Principija jer su iznad većeg dijela izgrađene zgrade. Prezentirani su ostaci dijela otvorenog centralnog dvorišta, obodnih prostorija koje su služile kao spremišta i za smještaj vojnika, te donji dio glavnog pročelja bazilike. Među brojnim artefaktima pronađen je i listić iz 3. stoljeća za kojeg se smatra da je dio brončanog lovorovog vijenca. Njegova replika od terakote postala je još jedan vrijedni riječki suvenir koji podsjeća na rimsko razdoblje Rijeke.

Radovi na uređenju parka započeli su 2013. godine a izvodila ih je zajednica ponuditelja koju su činile tvrtke GP Krk , Fidal iz Rijeke i Kamen iz Pazina. Nadzor je provodila zajednica ponuditelja koju su činili Institut IGH d.d., Tim d.o.o. i Topoing d.o.o. Arheološki nadzor vodio je Hrvatski restauratorski zavod iz Zagreba i služba za kopnenu arheologiju, na čelu s arheologom Josipom Višnjićem.
Arheološki park uređen je prema rješenju arhitekta Nenada Fabijanića a uređivanje i istraživanje trga stajalo je 15 milijuna kuna. Ministarstvo kulture u njegovu uređenju financijski je minimalno participiralo.

Rijeka je s uređenjem Arheološkog parka prostor izuzetne vrijednosti s prezentacijom principija kakva je rijetka i u Europi. Svi pokretni arheološki nalazi pronađeni tijekom arheoloških istraživanja pohranjeni su u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Osim one povijesne vrijednosti ima i veliki potencijal da postane pozornica za različita kulturna i umjetnička događanja te će podići kvalitetu svakodnevnog života građana.