LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Popuštanje mjera zaštite od koronavirusa

Otvaraju se kina i kazališta; izdvajamo ključne preporuke HZJZ-a

HZJZ izdao je preporuke za zaštitu od koronavirusa posjetitelja koji od danas mogu uživati u umjetničkim izvedbama, kulturnim programima i manifestacijama.

HZJZ izdao je preporuke za zaštitu od koronavirusa posjetitelja koji od danas mogu uživati u umjetničkim izvedbama, kulturnim programima i manifestacijama.

Zbog povoljnije epidemiološke situacije popuštaju mjere zaštite od koronavirusa te se sukladno tome danas, 18. svibnja, mogu otvoriti kina i kazališta, kao što su omogućena i pojedina druga kulturna okupljanja. Ipak, Hrvatski zavod za javno zdravstvo propisao je preporuke kojih bi se kulturne institucije, ali i posjetitelji, trebali pridržavati – izdvajamo ključne.

Prije svega, potrebno je pridržavati se općih higijenskih mjera i mjera fizičkog distanciranja, što podrazumijeva primjerice nedodirivanje usta, nosa, očiju i lica, zatim dezinfekciju ruku. Djelatnici kulturnih institucija trebaju osigurati udaljenost između posjetitelja od minimalno 1,5 metra te 4 metra između posjetitelja i izvođača na sceni. Poželjno je i nošenje maski te prethodno mjerenje temperature.

HZJZ također preporuča da se umjetničke izvedbe, kulturni programi i manifestacije održavaju na otvorenom ako je to moguće, a broj posjetitelja svakako se treba ograničiti, i to zadržati samo na prorijeđenim sjedećim mjestima. 

Posjetitelji bi trebali ulaziti jedan po jedan i popunjavati najudaljenija mjesta u gledalištu, a i izlaziti počevši od onih najbližih izlazu. I u ovom se slučaju potiče internetska kupnja ulaznica
FOTO: FLICKR