LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izvedba „Gospođe Bovary“ u sklopu Gavella Faira

Otuđena od života, svevremenska Emma Bovary na kazališnim daskama propituje san o sreći

U tijeku je Gavella Fair, festival svih predstava ovosezonskog repertoara. U srijedu je velika završnica, a dotad možete pogledati još dvije predstave po posebnoj cijeni od 20 kuna.

U tijeku je Gavella Fair, festival svih predstava ovosezonskog repertoara. U srijedu je velika završnica, a dotad možete pogledati još dvije predstave po posebnoj cijeni od 20 kuna.

Ljubav mora doći odjednom, s grmljavinom i sijevanjem, kao nebeski orkan koji se obruši na čovječji život, uzdrma ga, kida volju, kao lišće i odnosi cijelo srce u ponor... – napisao je veliki Flaubert u jednom od kanonskih djela francuske književnosti, svevremenskoj i kontroverznoj Gospođi Bovary. Slika mahnite provincijalke, žene u nesretnom braku koja dane preživljava neprekidnim pokušajima razbijanja dosade i ispunjenja emotivne praznine najbolje prikazuje što se dogodi kada se ta ljubav ne pojavi.

Svevremenost čežnje za ljubavlju, potrage za srećom, okrutnost nadanja i ispraznost života u iščekivanju u Flaubertovoj je junakinji 19. stoljeća prepoznala scenaristica Ivana Sajko koja je, zadržavši srž književnog predloška i Emmine sudbine, na kazališnim daskama dočarala modernu Emmu Bovary u kojoj se svatko od nas može prepoznati. Postavivši priču o velikoj ljubavi i nesretnoj sudbini kao recital praćen songovima i izvrsnom glumom sedmero glumaca koji su cijelo vrijeme na pozornici, Saša Božić na inovativan je i moderan način pokazao da je ova priča itekako svevremenska, a sjajna je Jelena Miholjević, koja se cijelo vrijeme nalazila u emotivnoj izmaglici izazvanoj maštanjima, nadanjima i sanjarenjima, izazvala empatiju dupkom pune dvorane.

Sjajno je ostvarenje i Charles Bovary kojega je utjelovio Igor Kovač, pokazavši koliko boli voljeti nju dok ona voli nekoga drugoga, nekoga trećega i nikad baš tebe. Vrhunac je predstave koja čitavih 75 minuta ostavlja gledatelje bez daha upravo posljednji Charlesov monolog u kojem je sva bijeda života bez ljubavi i sreće savršeno dočarana ponovljivošću sudbine utjelovljenoj u ponavljanju monologa s početka predstave.

Modernizirana poznatim songovima i titlovima koji najavljuju sljedeći sadržaj, sjajna je Gavellina Gospođa Bovary još jednom pokazala što znači živjeti otuđeno od života, misliti o životu, a ne proživljavati ga. Pohvalan odmak od Flaubertova predloška obogaćen pop kulturom ne otežava praćenje nizanja ljubavnih scena, jer sadržaj je ionako poznat i ironičan te vjerujemo da će i u idućim sezonama i izvedbama nastaviti izazvati oduševljenje svih generacija publike.

Da nas je Gavellina Gospođa Bovary oduševila, ne treba nakon ovoga osvrta puno naglašavati. Posljednje ovosezonska izvedba održala se na kazališnim daskama u sklopu Gavella Faira, tradicionalnog festivala svih predstava koje su trenutno na kazališnom repertoaru. Ulaznice za festival možete pronaći po cijeni od 20 kuna, a ako još niste posjetili mali teatar u Frankopanskoj, stignete se odlučiti za neku od sljedećih izvedbi predstava Priče iz Bečke šume i Tesla Anonimus. Svečana je završnica festivala 14. lipnja izvedbom najbolje prošlogodišnje predstave Kao na nebu, a tada će se dodijeliti i nagrade za najboljeg glumca i glumicu te najbolju predstavu. Nagradite se, uhvatite kratki predah od učenja i posjetite Frankopansku 8 te uživajte u sjajnim ovosezonskim izvedbama.

FOTO: GAVELLA