LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski.hr recenzira

Osvojite novi nastavak „The Witcher sage” i upustite se u avanturu s Geraltom i njegovom družinom

„Vatreno krštenje“, peti dio „Sage o vješcu“ Andrzeja Sapkowskoga, donosi nam novu priču o vješcu Geraltu i njegovoj družini. Kako će čarobnjaci sada, usred rata i dok vladaju sile mraka, spasiti svijet od tame?

„Vatreno krštenje“, peti dio „Sage o vješcu“ Andrzeja Sapkowskoga, donosi nam novu priču o vješcu Geraltu i njegovoj družini. Kako će čarobnjaci sada, usred rata i dok vladaju sile mraka, spasiti svijet od tame?

Ako niste čuli za popularnu videoigru The Witcher, onda ste zasigurno naišli na novu popularnu Netflixovu seriju istoga imena koju mnogi nazivaju novom Igrom prijestolja. Kako to obično biva, sve su velike fantasy franšize bazirane na knjigama, pa tako i The Witcher. Kako bi u njoj mogli uživati i hrvatski čitatelji, pobrinula se izdavačka kuća Egmont koja je, u prijevodu Mladena Martića, objavila poznatu Sagu o vješcu poljskoga pisca Andrzeja Sapkowskoga.

Nakon Posljednje želje, Mača sudbine, Vilenjačke krvi i Vremena prezira donosimo vam recenziju pete knjige Sage o vješcu, Vatrenog krštenja, a, osim toga, najsretnijem od vas poklonit ćemo primjerak knjige – potrebno je samo točno odgovoriti na pitanje na kraju članka.

Fantasy za 21. stoljeće

Saga se sastoji od sedam knjiga koje su toliko zanimljivo i pitko pisane da ćete ih progutati. Zbog dinamičnih scena borbi i ratova okretat ćete stranicu za stranicom, likove ćete upoznati kroz dijaloge, a ne zamorne opise, a emocionalno nabijena i napeta radnja često će biti prekinuta šaljivim dosjetkama.

Fantasy svijet Andrzeja Sapkowskog pravi je fantasy svijet za 21. stoljeće – kompleksan, bogat i raznolik, s mnoštvom likova čije se prošlosti i sudbine isprepliću na sve moguće načine, a opet je izazovan i, prije svega, zanimljiv za pratiti. Ono što je karakteristično za Sapkowskijev stil humoristične su replike likova koje nalikuju šalama koje možete čuti u sitcomima, što čini roman bliskim mladim čitateljima i pridonosi opuštenoj atmosferi.

Osim jedinstvenog stila, Sapkowski u žanr epske fantastike unosi i elemente slavenske mitologije, što nije česta pojava na svjetskoj mainstream književnoj sceni gdje, što se mitologija tiče, dominiraju grčka i nordijska mitologija. Koliko je njegovo pisanje, ali i svojevrsno očuvanje slavenske mitologije od zaborava, cijenjeno i prepoznato, govori i činjenica da Andrzej Sapkowski ima status poljskog nacionalnog heroja, njegove su knjige do sada prevedene na 15 jezika, a mnogi ga nazivaju novim Tolkienom.


FOTO: Studentski.hr

 

Sukob dobra i zla

Stoga ne čudi da je i Vatreno krštenje avantura vrijedna čitanja. U novom nastavku Sage o vješcu cijeli je svijet zahvaćen ratom, a bjelokosi vještac Geralt, čuvar nevinih i zaštitnik potrebitih, ozbiljno je ozlijeđen. Dok ne ozdravi, ne može pomoći ni sebi ni drugima, zbog čega se pridružuje preživjelim čarobnicama koje su odlučile zajednički spasiti svijet.

Jedini način za spas svijeta pronaći je nasljednicu prijestolja Ciri koja bi mogla ujediniti snage svjetla i pomoći svijetu. Dok Ciri u društvu mladih buntovnika razvija opsesiju za ubijanjem te ju pripremaju za brak, Geralt i njegova družina polaze u dramatičnu potragu za njom. Pitanje nije hoće li ju uspjeti pronaći; pitanje je želi li Ciri biti pronađena.

Iz nekoliko perspektiva

Priču, kao što je slučaj u ostalim knjigama Sage o vješcu, pratimo iz perspektive nekoliko likova. Većinu romana provodimo u društvu Geralta i njegovih suputnika koji se na svojoj misiji susreće s raznim preprekama, a kao posebno vješto izveden dio romana treba istaknuti razgovore likova koji obiluju humorom i empatijom. Ostala poglavlja prate što se događa s Ciri na drugom kraju svijeta, dok se nekoliko scena bavi čarobnicom koja planira nešto u sjeni, zbog čega je roman napet i dinamičan

No, iako zanimljivo, Vatreno krštenje ima nešto sporiji tempo nego prethodne knjige iz serijala, a Ciri, koja je do sada bila samo srce i okosnica radnje, u ovom je nastavku nešto manje prisutna. Međutim, karakterizacija likova dovedena je gotovo do savršenstva – svi likovi koje volimo iz prethodnih nastavaka, poput patuljka Zoltana, postat će nam još draži u Vatrenom krštenju, dok ćemo one ostale bolje upoznati i zavoljeti.

Kako biste se zajedno s Geraltovom družinom uputili u avanturu spašavanja Ciri, potrebno je do petka, 27. ožujka u 12 sati, u komentaru Facebook objave ovog članka na Facebook profilu portala Studentski.hr ostaviti točan odgovor na sljedeće pitanje: Od koliko se knjiga sastoji Saga o vješcu? Najsretnijem ćemo čitatelju, u suradnji s izdavačkom kućom Egmont, pokloniti primjerak knjige.

FOTO: STUDENTSKI.HR