LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski.hr recenzira

Osvojite novi nastavak „Sage o vješcu” i uputite se u potragu za princezom Cirillom

„Lastavičja kula”, šesti dio „Sage o vješcu” Andrzeja Sapkowskoga, donosi nam priču o princezi Cirilli. Hoće li ju Geraltova družina napokon uspjeti pronaći i kakvu će ulogu odigrati Lastavičja kula? Odgovorite na pitanje na kraju članka i osvojite primjerak knjige.

„Lastavičja kula”, šesti dio „Sage o vješcu” Andrzeja Sapkowskoga, donosi nam priču o princezi Cirilli. Hoće li ju Geraltova družina napokon uspjeti pronaći i kakvu će ulogu odigrati Lastavičja kula? Odgovorite na pitanje na kraju članka i osvojite primjerak knjige.

Ako niste čuli za popularnu videoigru The Witcher, onda ste zasigurno naišli na novu popularnu seriju istoga imena koja je bila najpopularnija Netflixova serija 2019. godine iako je izišla tek u prosincu. Kako to obično biva, sve su velike fantasy franšize bazirane na knjigama, pa tako i The Witcher. Kako bi u njoj mogli uživati i hrvatski čitatelji, pobrinula se izdavačka kuća Egmont koja je, u sklopu Biblioteke PULS i u prijevodu Mladena Martića, objavila poznatu Sagu o vješcu poljskoga pisca Andrzeja Sapkowskoga.

Nakon Posljednje želje, Mača sudbine, Vilenjačke krvi, Vremena prezira i Vatrenog krštenja, donosimo vam recenziju šeste knjige Sage o vješcu, Lastavičje kule, a, osim toga, najsretnijem od vas poklonit ćemo primjerak ove knjige – potrebno je samo točno odgovoriti na pitanje na kraju članka.

Andrzej Sapkowski ima sve karakteristike dobrog pisca fantasyja. Njegova je proza dinamična i pitka, likovi su živopisni i zanimljivi, a radnja napeta. Svijet koji stvara raznolik je i bogat, s mnoštvom likova čije se prošlosti, sadašnjosti i budućnosti isprepliću na nevjerojatno originalne načine. I baš kada zaboravite na nekog sporednog lika iz prijašnjih nastavaka, on će se pojaviti i odigrati veliku ulogu. Tako se i u Lastavičjoj kuli pojavljuju likovi iz prijašnjih nastavaka, a njihova je sudbina napokon razjašnjena. Zanimljiv je i sam način pripovijedanja – Sapkowski ne priča priču tradicionalno linearno, već se igra s raznim metodama i tehnikama. Tako Geralta pratimo uz pomoć dnevničkih zapisa, a Cirillu kroz svjedočanstva, što nije uobičajeno za žanr fantastike. 

U fokusu šestog nastavka Sage, Lastavičje kule, princeza je Cirilla. Dok se skriva i oporavlja nakon napada, cijeli je svijet, pa tako i Geralt sa svojom družinom, u potrazi za njom. Nakon kratkog razdoblja oporavka Cirilla odlučuje napokon preuzeti sudbinu u svoje ruke i uputiti se prema Lastavičjoj kuli. Taj je put opasan i pun prepreka, a Cirilla se, kao i svi koji ju pokušavaju pronaći, nekoliko puta susreće sa smrću. Posebno je zanimljivo da je, iako je cijela Saga o Geraltu, princeza Cirilla glavni lik ovoga dijela Sage. Čak su i poglavlja koja nisu pisana iz njene perspektive povezana s njom. U Lastavičjoj kuli ona napokon postaje samostalan i potpuno razvijen lik. 

Zanimljivo je da Andrzej Sapkowski voli pisati o snažnim ženskim likovima jer se divi ženama i njihovoj snazi, pa je tako u jednom intervjuu rekao: 

– Vjerujem da je u prirodi dominantan upravo ženski element. Žene su snažnije od muškaraca. Sva moć na svijetu trebala bi biti u njihovim rukama. Život i cijeli svijet zapravo preozbiljne su stvari da bi ih se ostavljalo u rukama muškaraca.

Obožavatelje Sage o vješcu ovaj nastavak neće razočarati, a ako vam je draga princeza Cirilla, čak će vas i oduševiti. Andrzej Sapkowski ovim je nastavkom još jednom pokazao da ga se s pravom naziva jednim od velikih suvremenih autora fantastike. 

Kako biste se i sami uvjerili u to i osvojili primjerak knjige, potrebno je do petka, 9. listopada u 11 sati, u komentaru objave ovog članka na Facebook stranici portala Studentski.hr ostaviti točan odgovor na sljedeće pitanje: Kamo se u ovom nastavku uputila princeza Cirilla? Najsretnijem ćemo čitatelju, u suradnji s izdavačkom kućom Egmont, pokloniti primjerak knjige.
FOTO: STUDENTSKI.HR