LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta

Ostani doma, napiši tekst za HNK i osvoji 50 000 kuna!

– Za potpunu sliku suvremenoga hrvatskog kazališta koje je zanimljivo domaćoj, ali i europskoj publici, potrebni su suvremeni hrvatski dramski tekstovi ispisani imperativom vremena i prostora u kojem živimo. – poručuju iz zagrebačkog HNK-a.

– Za potpunu sliku suvremenoga hrvatskog kazališta koje je zanimljivo domaćoj, ali i europskoj publici, potrebni su suvremeni hrvatski dramski tekstovi ispisani imperativom vremena i prostora u kojem živimo. – poručuju iz zagrebačkog HNK-a.

Zbog novonastale situacije koju je uzrokovao COVID-19, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pomiče rok za Natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta na 15. svibnja 2020. godine pod geslom Ostani doma i piši tekst za HNK

– Natječaj je prije nekoliko mjeseci pokrenulo Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kako bi potaknulo dramske pisce na pisanje dramskih tekstova, vjerujući kako bez suvremenih domaćih dramskih tekstova nema ni posve artikuliranog nacionalnog kazališta. Za potpunu sliku suvremenoga hrvatskog kazališta koje je zanimljivo domaćoj, ali i europskoj publici, potrebni su suvremeni hrvatski dramski tekstovi ispisani imperativom vremena i prostora u kojem živimo. – poručuju iz Kazališta.


Vezano: HNK uporabljiv nakon potresa; do ponovnog odlaska ondje predstave moguće gledati online


Prijaviti se mogu autori s prebivalištem u Republici Hrvatskoj ili s hrvatskim državljanstvom, a prijavljeni dramski tekstovi moraju biti prikladni za izvođenje na velikoj pozornici HNK-a u Zagrebu. Pobjednički će se ondje postaviti, a izvest će ga ansambl Drame. 

– Tekst mora biti pisan na hrvatskom jeziku te ne smije biti ranije izveden, objavljen niti prijavljen na neki drugi natječaj. Svaki se autor može prijaviti s jednim dramskim tekstom. Uvjeti natječaja ostali su isti s iznimkom da je zbog preporučenih mjera sigurnosti dovoljno tekst s naznakom za Natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta te podacima o autoru (ime i prezime, adresa i broj telefona) poslati na e-mail adresu drama@hnk.hr. – pojašnjavaju.

O pobjedniku će odlučiti ocjenjivački sud Drame HNK-a koji čine intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan i dramaturginja Mirna Rustemović. Tekst će se otkupiti za 50 tisuća kuna, što obuhvaća i otkup autorskih prava za premijerno izvođenje pobjedničkog teksta tijekom sezone 2020/2021. godine u produkciji HNK-a u Zagrebu.

– Zadnjih godina pokazalo se da je suvremeno dramsko pismo kod nas odlično prihvaćeno, za razliku od većine europskih pozornica koje s tim imaju problem jer publika nekako bolje prihvaća poznate klasične tekstove. Upravo potaknuti činjenicom da publika dolazi u velikom broju i prepoznaje suvremenu domaću dramu, HNK u Zagrebu odlučio je pozvati sve pisce da napišu komad koji će se izvesti na velikoj pozornici HNK-a.  Ovo je prvi put nakon pedeset godina da je HNK u Zagrebu objavio natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta. Na zadnjem natječaju kojem je povod bilo otvorenje novoobnovljene zgrade 1969. godine pobjednički tekstovi bili su Noć štakora Zore Dirnbach i Puntari, hahari i jen šašavi pop Ante Krpotića. – dodaju iz Hrvatskog narodnog kazališta.

FOTO: UNSPLASH