LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akademija za umjetnost i kulturu

Osječka akademija razbija monotoniju Dnevnikom iz karantene

Novi projekt Akademije za umjetnost i kulturu nastao je s ciljem zbližavanja akademske zajednice i promicanja studentske kreativnosti, posebice tijekom epidemije koronavirusa. Pozvani ste slati svoje videe, fotografije, dnevnik, bilješke, pjesme ili druge umjetničke forme.

Novi projekt Akademije za umjetnost i kulturu nastao je s ciljem zbližavanja akademske zajednice i promicanja studentske kreativnosti, posebice tijekom epidemije koronavirusa. Pozvani ste slati svoje videe, fotografije, dnevnik, bilješke, pjesme ili druge umjetničke forme.

Karantena je neophodna, mučna stavka naše svakodnevice u posljednje vrijeme. Cijeli se dan provodi u zatvorenom prostoru, umire od dosade, igraju se jedno te iste igre na mobitelu, objavljuje se na društvenim mrežama ili gledaju serije i filmovi.  No, što se dogodi kad spojite kreativnost s izolacijom?

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku smislila je pravi odgovor. Dekanica Helena Sablić Tomić pokrenula je projekt Dnevnik iz karantene za sve svoje studente i profesore s ciljem poticanja i promicanja kreativnosti i aktivnosti – posebice u vrijeme kada se mala zajednica treba držati na okupu. Profesorica i urednica internetske stranice Akademije Snježana Barić-Šelmić navodi važne čimbenike Fakulteta i novonastaloga projekta: kontinuirano poticanje kreativna promišljanja i neodustajanja.

– Upravo ovo izazovno vrijeme prijeti da nas skuči, zatvori u ograničen prostor, a to nikako ne želimo. Vjerujemo kako je ovaj projekt upravo jedan od prozora koji će studentima, ali i nastavnicima i drugim zaposlenicima, omogućiti pogled izvan ograničenoga prostora. Ovaj Dnevnik iz karantene zapravo je dnevni boravak naše zajednice koji nas drži na okupu i daje okrjepu u ovim teškim vremenima. Ujedno, ostat će i trag, zapis, fotografija u sjećanju na jedno vrijeme koje je bilo teško, ali nas je učinilo jačima i izdržljivijima. Poruka našim studentima je: Zajedno smo jači!

Profesorica Barić-Šelmić iznenađena je zainteresiranošću studenata, kaže da su i profesori vrlo pozitivno reagirali te hvale takvu inicijativu:

– Studenti su počeli naveliko slati različite uratke. Ima fotografija, videouradaka, dnevničkih zapisa, priča, pa čak i pjesama. Polako, ali sigurno svakim danom sve je više zanimljiva sadržaja. Iako smo zapravo svi izolirani, kreativnosti i ideja uopće ne nedostaje. Vjerujem kako ćemo jednoga dana imati iznimno zanimljivu multimedijalnu monografiju.

Dosadašnju aktivnost možete pogledati i pročitati na službenoj internetskoj stranici Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Svi su studenti pozvani na širenje dobrih vibri slanjem fotografija, bilješki, jedne rečenice, kratkih filmova, zapravo svega što vam padne na pamet, na adresu uredništva: snjezana.baric@gmail.com.

FOTO: FACEBOOK