LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Preporuke za čitanje

Osam odličnih knjiga za uživanje u dugim, sunčanim danima

Ljubić, krimić, povijesni, pomaknuto štivo ili fantasy, koji je vaš omiljeni žanr?

Ljubić, krimić, povijesni, pomaknuto štivo ili fantasy, koji je vaš omiljeni žanr?

Ljeto je u punom jeku, što znači da dobrog raspoloženja, pozitivne energije i vremena za opuštanje ne nedostaje. Pripremili smo stoga za vas pregled ljetnih hitova iz naklade Znanja i Vorta Palabre, kao stvorenih za opuštajuća ljetna popodneva na plaži ili negdje u dubokom hladu… Ljubić, krimić, povijesni, pomaknuto štivo ili fantasy, koji je vaš omiljeni žanr?

 

Beth O'Leary, autorica megapopularnih Slučajnih Cimera, donosi Zamjenu (The Switch), briljantno romantičnu, toplu i duhovitu priču koja će vas oboriti s nogu, a čija radnja prati odnos između unuke i bake koje zamjenjuju živote na dva mjeseca; baka odlazi u velegrad pronaći ljubav, a unuka se posvećuje bakinim svakodnevnim obvezama u malom engleskom selu u Yorkshireu. Priča je ovo koja podsjeća da za ljubav, promjene i ostvarenje snova nikada nije kasno, a prijevod donosi Andrea Cvjetković.

 

U svom debitantskom romanu Stotinu godina Lenni i Margot (The One Hundred Years of Lenni and Margot) Marianne Cronin donosi predivnu priču koja slavi čudesno prijateljstvo između sedamnaestogodišnja Lenni i osamdeset trogodišnje Margot. Nakon što se upoznaju na onkološkom odjelu i shvate da imaju mnogo toga zajedničkog, odlučuju naslikati stotinu slika za stotinu godina njihovih života - najdojmljivija sjećanja iz djetinjstva i mladosti, sve trenutke radosti i ushita, najvećih ljubavi i gubitaka.  U prijevodu Lidije Lebinec, ova očaravajuća priča o neobičnom prijateljstvu rasplakat će vas i nasmijati do suza.

 

Ljubitelje trilera oduševit će Trovačica (The Poisoner), novi napetica iz pera majstorice žanra Sharon Bolton, roman koji čitatelja vodi na neka vrlo mračna mjesta, tjera ga da se nervozno ogledava preko ramena pri svakoj novoj stranici. U prijevodu Mirte Jambrović, ovaj roman čitateljeve najveće strahove pretvara u stvarnost.

 

Zaljubljenici u žanr povijesne fikcije i lijepe književnosti uživat će u romanu Gabriele Garcije O ženama i soli (Of Women and Salt), koji govori o majci zarobljenoj u prošlosti, o sudbonosnom izboru njezine kćeri i o obiteljskom nasljeđu stvorenom na Kubi prije njihova rođenja. U maestralnom prijevodu Mirjane Valent, O ženama i soli kaleidoskopski je portret izdaja, osobnih i političkih, koje su oblikovale živote iznimnih žena - žena koje biraju iznijeti svoje priče unatoč onima koji bi ih željeli ušutkati.

 

One koji vole malo uvrnutija štiva oduševit će novi roman Rumaana Alama, Ostavi svijet za sobom (Leave the World Behind). Ovaj duhovit, provokativan i otkačen roman satira je američkog društva u srži kojeg je priča o apokalipsi i čovjeku u trenutku njegova strmoglava pada. Za prijevod ove misaone, potresne i proročke knjige koja očarava zaslužan je Igor Rendić.

 

Ljubitelje fantasyja obradovat će To malo mržnje (A Little Hatred), prvi nastavak trilogije Doba ludila, popularnog autora Joea Abercrombieja. U novoj trilogiji Prvoga zakona, koja se zbiva gotovo trideset godina nakon završetka izvorne trilogije, Abercrombie žanr fantastike obogaćuje duhovitim dijalozima, crnim humorom i suptilnim nijansiranjem likova. Njegovi su junaci i heroine ljudi od krvi i mesa – i dobronamjerni i sebični, i široka srca i gramzivi, i naivni i prijetvorni – kojima na kraju u pomoć često priskoči puka sreća i pokoja nadnaravna sila. U sjajnom prijevodu Senke Galenić, na krvavim ledinama i velebnim dvorovima pratimo sazrijevanje novoga naraštaja koji pokušava pronaći izlaz iz zamršenoga labirinta strasti, pohlepe, ambicije i to malo mržnje.

 

U istom žanru, nakon Petog doba, Vrata obeliska (The Obelisk Gate), druga je knjiga hvaljene i nagrađivane trilogije Slomljena Zemlja , autorice N. K. Jemisin, u kojem doba svršetaka postaje sve mračnije dok civilizacija tone u dugu, mračnu noć. U Mirnoći, kontinentu koji od pamtivijeka poznaje katastrofe, koji je i u najmirnijim razdobljima prožet nemirom, moć pokretanja tla koristi se kao oružje. 
 

N.K. Jemisin prva je autorica u povijesti koja je osvojila nagradu Hugo za najbolji roman tri godine zaredom, za svaki od nastavaka ove fantastične trilogije. Sjajan prijevod i ovog nastavka donosi Dubravka Petrović.

 

Za kraj, ništa nije važnije od odanosti. No što ako te prokletstvo odvede ravno u izdaju? Zadivljujućom vještinom, Jordan Ifueko donosi nam maštovit svijet u koji smješta Zrakonošu (Raybearer), priču o odanosti, sudbini i granicama koje smo spremni pomaknuti zbog onih koje volimo. Obožavatelji young adult žanra i autorica Sabe Tahir i Tomi Adeyemi zaljubit će se u odvažan novi svijet koji je stvorila Jordan Ifueko! Prijevod donosi Ana Katana.

Navedeni naslovi dostupni su u knjižarama diljem zemlje i na webshopu znanje.hr.
FOTO: PIXABAY