LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazališna premijera

„Orašar” nije samo balet; Trešnja postavlja ovu bajku za djecu i odrasle

– Orašara svi znaju kao balet, ali bajku možda ne poznaju svi, pa mislim da je dobra odluka da je stavimo na repertoar. – ističe ravnateljica Trešnje.

– Orašara svi znaju kao balet, ali bajku možda ne poznaju svi, pa mislim da je dobra odluka da je stavimo na repertoar. – ističe ravnateljica Trešnje.

Prema umjetničkoj bajci njemačkog pisca E. T. A. Hoffmanna Orašar i mišji kralj redatelj Paolo Tišljarić u suradnji s dramaturginjom Ladom Kaštelan na Trešnjine daske dovodi predstavu Orašar koja se na nov i neobičan način poigrava s Hoffmannovim zapletom. Premijera će se održati 30. studenoga 2018.

– Užitak je raditi s ansamblom koji dobro poznaješ i koji radi beskompromisno. Ovo je moja četvrta suradnja s kazalištem Trešnja i čini mi se da svi zajedno rastemo u umjetničkom i produkcijskom smislu. Posebno bih istaknuo odličnu komunikaciju s ravnateljicom Višnjom Babić kojoj je izrazito stalo do kvalitete svake produkcije. – rekao je Paolo Tišljarić.

Predstava je namijenjena i malima i velikima, a u Trešnji će igrati u prosincu i siječnju. Priča o Orašaru prati znatiželjnu djevojčicu Marie i njezinog brata Fritza koji uz pomoć svog voljenog kuma, genijalnog izumitelja Drosselmeiera, upoznaju neočekivane, fantastične likove i svjetove. On im za Božić daruje stroj za čišćenje orašastih plodova, naizgled neživog Orašara, a time počinje uzbudljiva priča koja nas uči o prijateljstvu, ljubavi, opraštanju, slobodi mašte te veličanstvenom ljudskom umu i imaginaciji za koje ne postoje prepreke ni granice.

– Orašara svi znaju kao balet, ali bajku možda ne poznaju svi, pa mislim da je dobra odluka da je stavimo na repertoar. Svaka suradnja s Paolom ugodna je i lagana jer znam da će on napraviti čarobnu predstavu, bajku koju će voljeti svi koji ju dođu pogledati. – kazala je Višnja Babić, ravnateljica kazališta Trešnja.

U ulozi Orašara jest Marin Klišmanić, djevojčicu Marie igra Dubravka Lelas, u ulozi je njezinog brata Fritza Matija Čigir, primabalerinu Ernestinu utjelovit će Ivana Bakarić, Silvio Mumelaš u ulozi je strica Drosselmeiera, a Vini Jurčić u ulozi Luise. U ostalim ulogama nastupaju Hrvoje Barišić, Karla Brbić, Ana Vučak Veljača, Paško Vukasović, Jure Radnić, Krunoslav Klabučar, Ana Vilenica, Tena Jeić Gajski, Aleksandra Naumov, Kruno Bakota, Sanja Hrenar, Luka Bulović te Daniel Delale koji će se pojaviti u videu reproduciranom u predstavi. Scenografkinja je Irena Kraljić, kostime je osmislila Tea Bašić Erceg, koreografkinja je Blaženka Kovač Carić, rasvjetu je oblikovala Vesna Kolarec, a videoprojekcije Ivan Lušičić. Plakat je dizajnirala i ilustrirala umjetnica OKO.

FOTO: DAMIL KALOGJERA