LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba Hrvatskog državnog arhiva

Odaje se počast istaknutim hrvatskim književnicima

Glavni dio programa Dana Hrvatskog državnog arhiva čini izložba posvećena Društvu hrvatskih književnika. Njezin je cilj istaknuti njegov višestoljetni trud u promicanju hrvatske književnosti i jezika.

Glavni dio programa Dana Hrvatskog državnog arhiva čini izložba posvećena Društvu hrvatskih književnika. Njezin je cilj istaknuti njegov višestoljetni trud u promicanju hrvatske književnosti i jezika.

Povodom Dana Hrvatskog državnog arhiva organizira se prigodni program za sve zainteresirane posjetitelje, koji će se zbog trenutne epidemiološke situacije održati u skromnijem izdanju nego prijašnjih godina. Sukladno tome, bit će dostupan preko Facebook stranice i YouTube kanala HDA-a.

Primarni dio ovogodišnjeg programa izložba je autora Angelike Milić i Marijana Bosnara pod nazivom Društvo hrvatskih književnika – povodom 120. obljetnice osnutka. Njeno svečano otvorenje održat će se u Arhivu 13. listopada u 14:00, a s obzirom na ograničeni broj posjetitelja moći će se pratiti prijenosom uživo na Facebook stranici. Moguće ju je razgledati do 16. listopada u 12:00 ili 14:00 u grupi od maksimalno 10 osoba uz obveznu prethodnu najavu na telefon 4801-930 ili virtualno na mrežnim stranicama HDA-a.

U sklopu izložbe na YouTube kanalu HDA-a, bit će prikazan i film Dugo putovanje Dobriše Cesarića, koji će biti dostupan od 13. listopada do 15. prosinca 2020. godine. Isto tako, više detalja o samoj pripremi izložbe i sadržaju kataloga  bit će dostupno na YouTube kanalu HDA-a u razgovoru sa suautorom izložbe Marijanom Bosnarom.

Glavni je cilj izložbe istaknuti višestoljetni trud Društva hrvatskih književnika u promicanju hrvatske književnosti i jezika i pružiti posjetiteljima uvid u raznovrsne aktivnosti organizirane u čast hrvatskog kulturnog jezika. Među njima ističe se izdavanje i objavljivanje časopisa i knjiga, organizacija književnih susreta i razgovora te dodjela nagrada za domaće književno stvaralaštvo.

Istovremeno, izložba je sjajna prilika za prisjećanje i odavanje počasti istaknutim hrvatskim književnicima poput Vesne Parun, Miroslava Krleže, Dragutina Tadijanovića, Vladimira Nazora i drugih koji su pridonijeli razvoju hrvatske jezične kulture. Za njenu je pripremu korišteno bogato gradivo fondova i zbiraka HDA-a, prvenstveno arhivskog fonda Društva hrvatskih književnika dok važnu ulogu zauzimaju i osobni i obiteljski arhivski fondovi te knjižnično i hemerotečno gradivo HDA-a.

FOTO: WIKIPEDIA