LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Film hrvatskih studenata

Od završnog rada do Oscara: put hrvatskih studenata s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu

Hrvatsko-belgijski kratkometražni igrani film The Stamp producentice Dalie Alić i redatelja Lovre Mrđena ušao je u finale studentskog Oscara kao jedan od 1458 prijavljenih filmova iz svijeta.

Hrvatsko-belgijski kratkometražni igrani film The Stamp producentice Dalie Alić i redatelja Lovre Mrđena ušao je u finale studentskog Oscara kao jedan od 1458 prijavljenih filmova iz svijeta.

The Stamp je premijerno prikazan 2019. godine kao završni rad studentice Akademije dramskih umjetnosti, producentice Dalie Alić. Za režiju je zaslužan student filmske i TV režije Lovro Mrđen. Svoje skromne početke imali su koordinirajući inozemne glumce i domaću produkciju, uz vrlo mali budžet.

– Ulazak u finaliste za nagradu studentski Oscar rezultat je višegodišnjeg truda, ali i sreće. Premašili smo studentske rekorde po zahtjevnosti projekta, osvojili nekoliko internacionalnih nagrada i priznanja, dokazali da se ambiciozni međunarodni i društveno važni studentski projekti mogu realizirati u Hrvatskoj, čak i filmovi o osjetljivim, važnim temama poput izbjegličkih obitelji i to djelomično na potpuno stranom jeziku – sve što smo postigli uspjeli smo uz malen budžet, manjak sredstava te pomoć brojnih ljudi i organizacija, posebno hrvatskih i belgijskih filmskih profesionalaca i kolega koji su nesebično vjerovali u humanitarnu viziju mojeg završnog filma na Akademiji – rekla je Dalia, kako prenosi Večernji list.

Film je ugledao svjetlo dana nakon što je Dalia posjetila Bruxelles u sklopu studentske razmjene te pokrenula suradnju Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu s neovisnom umjetničkom školom LUCA School of Arts nedaleko od Bruxellesa. S vremenom je broj suradnika još više rastao te je na kraju na realizaciji filma radilo sedam nacija i pedeset filmskih profesionalaca.

Radnja filma prati svakodnevicu mladog imigranta iz Sirije po imenu Tamim kojemu su roditelji poginuli i sad mu je jedina preostala obitelj malena sestra Amal s kojom trenutno spava u migrantskom kampu. Kada Tamimova molba za boravišnu dozvolu biva odbijena, on je prisiljen napustiti zemlju, i to bez svoje sestrice jer s njom ne može dokazati krvno srodstvo. 

Student Academy Award internacionalno  je filmsko natjecanje za studente koje postoji od 1972. godine. The Stamp se natječe s još nekoliko kratkih igranih filmova u kategoriji narativnih internacionalnih filmova, a proglašenje pobjednika bit će 15. listopada. Pobjeda na ovom filmskom natjecanju za neke je značila početak jedne vrlo uspješne filmske priče. Tako se, recimo, proslavio Bob Saget koji je danas najpoznatiji kao otac u humorističnoj seriji Puna kuća.
 

FOTO: FACEBOOK / THE STAMP - SHORT FILM