LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi način rada

Od sada se možete učlaniti u KGZ online ili svratiti u drive-in NSK da vratite knjigu

Zbog trenutne situacije uzrokovane koronavirusom knjižnice su osmislile novi način rada kako bi se osigurala što veća sigurnost korisnika.

Zbog trenutne situacije uzrokovane koronavirusom knjižnice su osmislile novi način rada kako bi se osigurala što veća sigurnost korisnika.

Kako bi si knjigoljupci, ali i svi oni kojima je potrebna građa dostupna u knjižnicama mogli bezbrižno osigurati potrebne knjige i literaturu, Knjižnice grada Zagreba i Nacionalna i sveučilišna knjižnica prilagodile su se trenutnoj epidemiološkoj situaciji.
Vezano: U prvoj fazi popuštanja mjera knjižnice kreću s radom; evo na koji će način raditi
Online upis u Knjižnice grada Zagreba

Zaboravite odlazak u knjižnicu kako biste postali njezinim članom i mogli posuđivati knjige jer to sada možete učiniti online. Za online upis ili obnovu članstva potrebno je na mail upisi@kgz.hr poslati elektronički ispunjenu pristupnicu, nakon čega slijede upute za uplatu članarine prema važećem cjeniku. Usluga je dostupna za sve s prebivalištem ili boravištem u Gradu Zagrebu, Zaprešiću te gradovima i općinama u Zagrebačkoj županiji gdje se nalaze stajališta zagrebačkog bibliobusa, ali i sve građane koji se u Gradu Zagrebu školuju ili su u njemu zaposleni, uz predočenje dokaza. Pristupnicu i ostale detalje upisa možete pronaći na mrežnoj stranici KGZ-a.

Što se tiče radnog vremena, knjižnice će od 27. travnja 2020. raditi prema ljetnom radnom vremenu. Rok za vraćanje građe koja je posuđena s rokom povrata nakon 15. ožujka 2020. produžuje se do 15. svibnja 2020, s mogućnošću produženja ovog roka ovisno o trajanju mjere privremene obustave rada knjižnica.
– Zbog čekanja na pregled statičara ili oštećenja ne rade: Knjižnica Sesvete, Knjižnica Jelkovec, Knjižnica Marije Jurić Zagorke, Odjel za djecu i mladež - Knjižnica Medveščak (Zvonimirova 17), Čitaonica Kustošija. Ne rade ni Odjel za djecu i mladež i Medioteka Gradske knjižnice. Svu posuđenu građu navedenih odjela Gradske knjižnice možete vratiti na Starčevićev trg 6. – izvještavaju iz KGZ-a.
Drive-in povrat knjiga u NSK

Nacionalna i sveučilišna knjižnica radit će od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati te subotom od 9 do 14 sati. Ondje ćete moći posuditi knjige ili se učlaniti u knjižnicu. Rad u čitaonicama do daljnjeg neće biti moguć, a plan otvaranja čitaonica odvijat će se u skladu s daljnjim uputama. Međutim, ova knjižnica uvela je jednu zanimljivu novinu – korisnici će posuđenu građu moći vratiti i bez ulaženja u knjižnicu.
– Usluga brzog povrata (tzv. drive-in povrat) korisnicima će biti dostupna od ponedjeljka do petka od 10 do 14 sati pred ulazom u Digitalni laboratorij NSK, sa sjeveroistočne strane Knjižnice, u dnu stepeništa kod glavnog korisničkog ulaza. Korisnici će građu moći odložiti u posebno označene košarice, a dežurnom knjižničaru ostavit će osobne podatke kako bi mogli primiti obavijest o naknadno provedenom razduživanju građe. – stoji na stranici NSK-a.
FOTO: PIXABAY