LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba fotografija

Od danas „Zlatna žila” u Galeriji Studentskog centra

– U materijalu ove izložbe zlatna žila manifestira se kao linija različitih varijacija motiva uglavnom doslovno vezanih uz zlato i proizvode od zlata. – piše Antun Maračić.

– U materijalu ove izložbe zlatna žila manifestira se kao linija različitih varijacija motiva uglavnom doslovno vezanih uz zlato i proizvode od zlata. – piše Antun Maračić.

U zagrebačkoj Galeriji SC postavlja se izložba fotografija Zlatna žila, autora Antuna Maračića. Moći će se pogledati danas od 18:00 do 21:00 te sve do 5. ožujka, radnim danom od 12:00 do 20:00 te subotom od 10:00 do 13:00.

– U materijalu ove izložbe zlatna žila manifestira se kao linija različitih varijacija motiva uglavnom doslovno vezanih uz zlato i proizvode od zlata. No tim je motivima zajednička suprotnost izvornom značenju termina, negativni predznak te dosljedno – ironična intonacija. Jer, umjesto akumulacije materije iz naslova, riječ je o njezinu nestajanju, odsutnosti. – piše autor.

Navedeno je i kako su najraniji radovi nastali u 90-im godinama prošloga stoljeća, početkom i za vrijeme rata, kada je iz zlatarskih izloga bio uklonjen sav dotad izlagan nakit, a ostali su samo prazni stalci za ogrlice, prstenje, naušnice...

Antun Maračić rođen je 12. prosinca 1950. u Novoj Gradiški, navode iz Galerije SC. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, predmet likovne umjetnosti, 1971. godine, te slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976, u klasi profesora Šime Perića. Od 1976. do 1979. bio je suradnik Majstorske radionice Ljube Ivančića i Nikole Reisera.

– Kao multimedijalni umjetnik priredio je pedesetak samostalnih i sudjelovao na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te izveo više vlastitih akcija i performansa. Dobio je više nagrada za svoj rad, uz ostale i Vjesnikovu nagradu Josip Račić za 2004. godinu. Njegovi se radovi nalaze u brojnim tuzemnim i inozemnim zbirkama. Kao autor kustos osmislio je i postavio velik broj izložbi domaće i međunarodne umjetnosti. Vodio je Galeriju Studentskog centra, Galeriju Zvonimir, Galeriju proširenih medija te Galeriju Forum u Zagrebu, a od 2000. do 2012. bio je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik. 

Autor je mnogih tekstova o umjetnosti (recenzija, kritika, polemika, eseja – objavljenih u dnevnom i periodičnom tisku, u specijaliziranim revijama za kulturu i umjetnost te katalozima brojnih izložbi), a ostvario je i više televizijskih priloga o suvremenim hrvatskim umjetnicima. Dobitnik je Godišnje nagrade za likovnu kritiku Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA za 2016. godinu. – dodaju iz Galerije SC.

FOTO: ANTUN MARAČIĆ / GALERIJA SC