LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Riječke ljetne noći

Obnovljenom Frljićevom „Turbofolku" prethodi sjednica Kazališnog sabora

U sklopu Riječkih ljetnih noći predstava „Turbofolk-RI-loudid" pokušat će otkriti u čemu leži fascinantnost fenomena narodnjačke glazbe. No, prije toga je na rasporedu nova sjednica Kazališnog sabora posvećena budućnosti spomenute manifestacije.

U sklopu Riječkih ljetnih noći predstava „Turbofolk-RI-loudid" pokušat će otkriti u čemu leži fascinantnost fenomena narodnjačke glazbe. No, prije toga je na rasporedu nova sjednica Kazališnog sabora posvećena budućnosti spomenute manifestacije.

Obnovljenu kultnu, višestruko nagrađivanu predstavu riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca Turbofolk-RI-loudid, autorski projekt Olivera Frljića ostvaren u produkciji Hrvatske drame, publika festivala Riječke ljetne noći moći će vidjeti 6. i 7. srpnja 2017. Izvest će se ispred zgrade HNK-a s početkom u 21.30. Glumački ansambl čine turbo-veterani Olivera Baljak, Dražen Mikulić, Jasmin Mekić i Rosanna Bubola te turbo-debitanti Marija Tadić, Nikola Nedić, Dean Krivačić, Tena A. Torjanac i Giuseppe Nicodemo.

Turbofolk progovara o fenomenu narodnjačke glazbe i svim njezinim popratnim efektima. Preko melodija na mobilnim telefonima, kroz životni stil novih društvenih elita te narodnjačke klubove koji sve više sudjeluju u kreiranju identiteta jedne nove generacije, turbofolk je u našoj sredini i dalje itekako prisutan nezaustavljivo ulazeći u sve društvene pore. Ova predstava pokušava odgovoriti na pitanje u čemu leži tolika fascinantnost ovog fenomena, zašto se sve više ljudi poistovjećuje s njegovim zvijezdama i pjesmama, smanjuje li represivni pristup ili povećava interes za njega, te ukazuje na cijeli niz paradoksa koji turbofolk okružuju. U svom obnovljenom reloaded izdanju predstava će igrati s novim glumačkim sastavom, aktualizirana za vrijeme u kojem ponovno izlazi na scenu, a s podnaslovom Ovo je predstava o Robertu Franku i Hrvoju Buriću.  

Od svoje premijere 2008. godine Turbofolk je polučio uspjehe na mnogim inozemnim i domaćim festivalima poput budimpeštanskog Spring Festivala, bečkog festivala Wiener Festwochen, festivala Beyond belonging u Berlinu, Sterijinog pozorja u Novom Sadu, Festivala mediteranskog kazališta Purgatorije u Tivtu, Gavellinih večeri u Zagrebu, Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, Festivala Zlatni lav u Umagu, Marulićevih dana u Splitu ili Međunarodnog festivala Slovenskog mladinskog gledališča u Ljubljani, a nedavno i Malta festivala u poljskom Poznanu gdje je oduševio tamošnju publiku koja ga je ispratila pravim ovacijama. Osim režije Oliver Frljić potpisuje i izbor glazbe te scenografiju zajedno s Borutom Šeparovićem, dramaturgom predstave. Za kostimografiju je zaslužan Modni studio Artiđana, a za oblikovanje svjetla Boris Blidar. Ne prikazuje se mlađima od 18 godina..

Iako je kazališna sezona završila, a stiglo ljeto i Riječke ljetne noći, riječki Kazališni sabor još nije krenuo na ljetnu stanku. Nova sjednica je zakazana za četvrtak, 6. srpnja s početkom u 19:30 u foyeru Kazališta. Na dnevnom redu šeste redovne sjednice nalazi se samo jedna točka – Imaju li Riječke ljetne noći budućnost? Svi zainteresirani mogu se pridružiti, postavljati pitanja, predlagati, kritizirati. Ulaz je, naravno, slobodan.

FOTO: HNK IVANA PL. ZAJCA