LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova era izdavaštva

Objavljena prva knjiga pisana za slušanje na našem jeziku!

„Balkanska predavanja: šest prijedloga za sljedeće desetljeće” autorice Katarine Luketić prva je originalna audioknjiga objavljena u Hrvatskoj.

„Balkanska predavanja: šest prijedloga za sljedeće desetljeće” autorice Katarine Luketić prva je originalna audioknjiga objavljena u Hrvatskoj.

Na hrvatskom jeziku objavljena je prva audioknjiga Balkanska predavanja: šest prijedloga za sljedeće desetljeće autorice Katarine Luketić. Riječ je o audioizvorniku koji nije dosad objavljen u formi tiskane knjige, a njegov tekst pisan je za slušanje i traje ukupno 5 sati i 11 minuta. Audioknjigu suizdaju autorica i nakladnik zvučnih knjiga Audio Store Transonica koji stoji iza distribucijske platforme book&zvook, mobilne aplikacije za pametne uređaje putem koje je knjiga i dostupna široj javnosti.
– Pisati tekst koji će se prvenstveno slušati, izaći iz sigurne zone ukoričene knjige i papira pa zakoračiti u svijet glasa, zvuka i usmene interpretacije bilo mi je iznimno zanimljivo. I inače volim akustiku, radio – neko vrijeme sam na njemu i radila – i uopće povezivanje i sinergiju različitih medija. Audioforme same po sebi uvijek pružaju posebne uvide i izazivaju specifične doživljaje, nadam se tako da će i ova knjiga sa svojim zvučnim ambijentom pružiti slušateljima/čitateljima neke takve posebne doživljaje i uvide o književnosti. – ističe autorica Katarina Luketić. 
U Balkanskim predavanjima se tako na jedinstven način prožimaju tekst i zvuk; predavanja o književnosti i dramatizacije samih književnih djela; glasovi, glazba i zvučni ambijenti. Knjiga je posvećena književnosti balkanskog prostora i u njoj se želi afirmirati ono najbolje i najprogresivnije što je – po mišljenju autorice – u toj književnosti nastalo posljednjih desetljeća. Ujedno, knjiga je i svjesna apologija same književnosti, pohvala jedinstvenim uvidima u svijet koji nam pružaju samo književni tekstovi.

– Neobično smo zadovoljne što na samim početcima našeg projekta imamo prvi audioizvornik. Knjige pisane samo za audio već su se uvriježile u svijetu. I mi sada imamo book&zvook izvornik, i to ne bilo kakav, već promišljeni tekst ozbiljne autorice i vrsne urednice. Stvorili smo vrijedno izdanje s mnoštvom glumačkih glasova koji su interpretirali izabrane književne ulomke i donijeli posebnu dimenziju tom izdanju i tom doživljaju. Drago nam je što je Katarina prepoznala upravo medij zvuka da za njega formulira svoja znanstvena saznanja o književnosti jer je taj medij književnosti zapravo prirodan. – ističu Ljubica Letinić i Lana Deban iz izdavačke kuće Audio Store Transonica.

Predavanja su osmišljena oko pojmova Prostornost, Otvorenost, Autentičnost, Višeznačnost, Imaginativnost i Emancipacija, a Luketić ih govori sama. Uz glazbu Mare Marketa i Borisa Kovača, svojim glasom sudjeluju Srđan Sorić, János Römer, Nikša Marinović, Ivan Horvat, Alen Jelen, Urša Raukar, Rakan Rushaidat, Bojan Brajčić, Boris Ler, Zoran Čubrilo i Nataša Janjić-Medančić.

Aplikacija book&zvook dostupna je za sve pametne uređaje putem platformi Google Play Store, Apple App Store i Huawei Gallery, a više informacija pronađite na službenoj stranici. Ulomke iz audioknjige možete poslušati na autorskoj stranici Katarine Luketić. 

FOTO: AUDIO STORE TRANSONICA