LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekcije filmova u MM centru

O transcedentnom i kako ga uobličiti s Eduardom Galićem u Savskoj 25

Nakon tri besplatne filmske projekcije u MM centru o transcendentnom i kako ga filmski uobličiti razgovarat će se uživo s klasikom hrvatskog dokumentarnog filma Eduardom Galićem.

Nakon tri besplatne filmske projekcije u MM centru o transcendentnom i kako ga filmski uobličiti razgovarat će se uživo s klasikom hrvatskog dokumentarnog filma Eduardom Galićem.

U četvrtak, 25. siječnja, od 19:30 na Kratkim slikama u MM centru bit će prikazana tri filma koja svoju dramaturgiju grade na čovjeku svojstvenoj potrebi da vidi ono čega nema i da mu pokloni apsolutnu moć nad svojim životom koliko se god iracionalnim to činilo. Onostrano je bilo i ostalo ključna dimenzija putovanja fizičkim svijetom, a u neobičnim susretima ovih dimenzija skriva se potencijal za propitivanje uvjerenja i vrijednosti, kao i prilika za iskupljenje blagonaklonim humorom.

Dokumentarac Majka Božja Letnička Eduarda Galića donosi portret hodočasnika koji svoju vjeru polažu u Gospinu dobrotu, a udobrovoljiti je pokušavaju poganskim ritualima. Tri hodočasnika Josipa Viskovića pak potragu za iskupljenjem stavljaju u pomaknut i apsurdan okvir svijeta u kojem je sve moguće, osim pronaći smisao. Mladi autor Juraj Primorac u filmu Marija umjetnički nadahnuto istražuje sve izraženiji sukob duhovnoga i materijalnoga u našoj svakodnevici fokusirajući se na duhovitu, ali i duhovnu priču o čovjeku koji ima dar vidjeti ono što drugi ne vide.

O transcendentnom i kako ga filmski uobličiti razgovarat će se uživo s klasikom hrvatskog dokumentarnog filma Eduardom Galićem. Razgovor moderira filmska kritičarka i selektorica programa Višnja Vukašinović.

Eduard Galić (1936) hrvatski je filmski i televizijski redatelj i scenarist, smatra ga se najproduktivnijim hrvatskim redateljem. Stvarateljska mu je karijera duga preko 45 godina. Već od 1963. aktivno režira. Režirao je brojne televizijske drame, televizijske serije, dokumentarne filmove, tri igrana filma i 100 raznih televizijskih formi.

Kratke slike projekt su Kulture promjene SC-a posvećen nezavisnom i inovativnom filmu. Filmovi Eduarda Galića, Josipa Viskovića i Jurja Primorca prikazuju se u sklopu programske cjeline Runda kratkog čiji je cilj pružiti širu sliku suvremenog hrvatskog kratkog filma kroz odnos suvremenih i starijih ostvarenja koja međusobno korespondiraju na manifestan ili podsvjestan način.

Ulaz je besplatan, a više informacija potražite na službenoj stranici MM centra i Facebook događaju.

FOTO: KULTURA PROMJENE