LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Revija studentskih filmova

Nova FRKA na Akademiji dramske umjetnosti

Na ovogodišnjoj reviji FRKA prikazat će se više od pedeset filmova, a posjetitelje očekuje iznimno bogat popratni program na koji je ulaz potpuno besplatan. Otvorenje se odvija uz nastup Zdenke Kovačiček.

Na ovogodišnjoj reviji FRKA prikazat će se više od pedeset filmova, a posjetitelje očekuje iznimno bogat popratni program na koji je ulaz potpuno besplatan. Otvorenje se odvija uz nastup Zdenke Kovačiček.

Na Akademiji dramske umjetnosti ove se godine od 5. do 7. travnja održava 13. po redu FRKA. Riječ je o reviji studentskih filmova koji su nastali u produkciji ADU-a, a organiziraju ju studenti 2. godine Odsjeka Produkcije u suradnji sa studentima Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta koji su zaslužni za vizualni identitet.

Na Festivalu će se prikazati više od pedeset filmova. Manifestacija je natjecateljskog karaktera, a kategorije za nagrade jesu: najbolja režija igranog i dokumentarnog filma, snimanje, produkcija, scenarij, glumica i glumac te montaža. Nagrada za najboljeg glumca od ove će godine biti posvećena Robertu Budaku, nedavno preminulom glumcu Zagrebačkog kazališta mladih i nekadašnjem studentu Akademije dramske umjetnosti. Na taj način odat će se počast prerano otišloj mladoj nadi hrvatskog glumišta. Dodijelit će se i nagrada publike, zatim Grand Prix za igrani i dokumentarni film te nagrada Nikola Ivanda za najbolji TV-format. 

Ovogodišnji žiri čine redatelj Nevio Marasović, službena koordinatorica programa Zagreb Film Festivala Selma Mehadžić, vizualna umjetnica Ana Hušman, producentica Tena Gojić te snimatelj Sandi Novak.

Na samom otvorenju FRKE nastupit će Zdenka Kovačiček, a revija ove godine ima bogat popratni program koji uključuje posjet studenata Sveučilišta DePaul iz Chicaga. Posjetitelji će imati priliku postati dijelom kultnih filmskih scena pozirajući u fotokiosku, a organizirane su i projekcije studentskih filmova ADU-a namijenjenih zagrebačkim srednjoškolcima. 

U sklopu popratnog programa ovogodišnje Filmske revije, 3. travnja 2019, u 19 sati otvorit će se izložba studentskih filmskih plakata u Galeriji f8, a moći će se pogledati do 14. travnja. Riječ je o plakatima nekolicine pobjedničkih radova FRKE iz 2017. godine te odabranim plakatima filmova studenata diplomskih studija. Sve su ih dizajnirali studenti 1. godine Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta. Također, posjetitelje očekuju projekcije nagrađenih kratkometražnih igranih i dokumentarnih studentskih filmova prošlog izdanja. Filmovi će se moći pogledati svaki puni sat u radno vrijeme Galerije f8, radnim danom i vikendom od 12 do 19 sati. 

Ova značajna studentska filmska manifestacija ponajprije omogućava javnu prezentaciju radova studenata Akademije, ali razvija i njeguje nacionalne te međunarodne veze filmskih umjetnika. Gostovanje renomiranih domaćih imena, kao i američkih studenata, omogućit će dragocjenu razmjenu iskustava i stvaranje kontakata značajnih za budući profesionalni rad sadašnjih studenata ADU-a. Na samoj reviji prikazuju se radovi studenata filmskih odsjeka, no u stvaranju FRKE aktivno sudjeluju i studenti kazališnih odsjeka ADU-a, kao i studenti Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta koji su zaslužni za vizualni identitet. Ulaz je na sve programe besplatan!

FOTO: FRKA / PR FOTO