LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazališne izvedbe

„Nora”, ispit glume, na pozornici Teatra &TD

Intimnu dramu, rečenice i stanja prigušeno će iznositi studenti prve i druge godine diplomskog studija glume s Akademije dramske umjetnosti.

Intimnu dramu, rečenice i stanja prigušeno će iznositi studenti prve i druge godine diplomskog studija glume s Akademije dramske umjetnosti.

U polukružnoj dvorani Teatra &TD 6. veljače u 20 sati i 7. veljače u 18 sati izvest će se Nora glumačke klase Bobe Jelčića i Marka Makovičića. Nastala je kao glumački ispit u produkciji Akademije dramske umjetnosti, dok su reprizne izvedbe dogovorene u suradnji kazališta i Kulture promjene sa Studentskim centrom Sveučilišta u Zagrebu. 

– Vi ste na njenoj strani? Vama je to u redu? Da žena nakon osam godina braka kaže mužu da joj je dosta i ostavi ga samog s troje djece? Ja ću se boriti za svoj brak do kraja. – tako razmišlja lik Torvalda Helmera, Norinog muža, i odlučuje ne odustati od onog što mu je od egzistencijalne važnosti. 

Upravo se traženjem onog što je svakom od likova u ovoj kanonskoj Ibsenovoj drami presudno, što ga tišti i što želi razriješiti, dolazi do razumljive, jake i bliske glumačke motivacije za govorenje i bivanje na sceni. Rad na kreiranju likova temelji se na pronalasku jasnog cilja svakog lika u svakom trenutku, izvedbene analize njihovih duševnih stanja i međusobnih sukoba u dramskim situacijama te pronalaženju odgovarajućeg govora i kretnji koji će ih iznijeti na površinu. Ibsenova Nora u ovoj izvedbi postaje intimna drama u kojoj se rečenice i stanja iznose prigušeno ma koliko zapravo bili intenzivni, dok ono najvažnije ostaje neizgovoreno.

Nora je ispit glume studenata 1. i 2. godine diplomskog studija glume: Petre Svrtan, Karla Mlinara, Kim Končar, Josipa Brakusa i Roka Sikavice, a produkciju potpisuje Kim Kukuruzović.

FOTO: FLICKR