LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kulturna manifestacija

Noć muzeja u Splitu, Zadru, Dubrovniku, Rijeci i Puli

Pogledajte što su vam, pod naslovom i olimpijskim geslom „Muzeji i sport potaknuti pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima”, muzeji u Splitu, Zadru, Dubrovniku, Rijeci i Puli pripremili za 26. veljače.

Pogledajte što su vam, pod naslovom i olimpijskim geslom „Muzeji i sport potaknuti pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima”, muzeji u Splitu, Zadru, Dubrovniku, Rijeci i Puli pripremili za 26. veljače.

Noć muzeja u Hrvatskoj se pod okriljem Hrvatskog muzejskog društva organizira od 2005. godine, a idejne začetnice, autorice koncepta i voditeljice programa su mr. sc. Vesna Jurić Bulatović i mr. sc. Dubravka Osrečki Jakečić. Već nakon dvije godine manifestacija prerasta na nacionalni događaj kojem se pridružuje veći broj muzeja i gradova.

Ovaj događaj prvi je put organiziran 1998. godine u Njemačkoj, a godinu dana kasnije i u Francuskoj. 2005. godine, kada se i Hrvatska uključila sa šest zagrebačkih muzeja, prerastao je u događaj na europskoj razini. Ovo, trinaesto izdanje po redu, održat će se 26. siječnja 2018. godine pod naslovom i olimpijskim geslom Muzeji i sport potaknuti pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima.

Naglasak na ovogodišnjoj Noći muzeja stavlja se na analitičko sagledavanje postojećih i stvaranje novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanje lokalnih inicijativa na očuvanje i vrednovanje sporta te stvaranje ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnost u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva te na aktivno uključivanje posjetitelja u aktivnosti muzeja i stvaranje nove muzejske politike. – stoji na službenoj stranici Noći muzeja.

Budući da se ove godine održava Europsko prvenstvo u rukometu u Hrvatskoj (od 12. do 28. siječnja), a onda i 23. Zimske olimpijske igre u južnokorejskom gradu Pjongčangu (od 9. do 25. veljače), otud i dolazi poticaj za temu ovogodišnje Noći muzeja. 

Sport, prema općeprihvaćenim definicijama, skupni je pojam tjelovježbene aktivnosti u kojima dominira natjecateljski duh; njegovanje tjelesnih svojstava i sposobnosti, njihovo provjeravanje i unapređivanje igrom, borbom i natjecanjima. Sport je popularna i raširena društvena pojava, sastavni dio kulture suvremenog društva. – istaknuto je na službenoj stranici.

SPLIT

Noć muzeja u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika započinje predavanjem dr. sc. Maje Petrinec Upoznavanje s arheološkim lokalitetima na Sustipanu, koje će se održati ispred crkve sv. Stjepana. Nakon toga slijedi izložba učeničkih grafičkih radova na temu Starohrvatska baština kao inspiracija pa izložba Apokalipsa Marjana 1. čin u organizaciji Službe za edukaciju i promociju JU PS Marjan i MHAS-a. Potom slijede projekcije filmova iz programa 4. međunarodnog festivala arheološkog filma (MFAF). Posjetitelji će također imati priliku pogledati izložbu Ljubomira Gudelja Crkvine-Cista Velika, Cista Velika-Crljivica te izložbu fotografija Zorana Alajbega, jednako kao i uvid u arheološka istraživanja provedena 2017. godine

Arheološkom muzeju Split posjetitelji će imati priliku razgledati lokalitet i spomen sobu don Frane Bulića u Tusculumu.


MHAS; FOTO: Facebook

U Hrvatskom pomorskom muzeju Split Noć muzeja započinje otvaranjem izložbe Počeci pomorskih sportova u Splitu u suradnji s Udrugom za osnivanje muzeja športa u Splitu dok će u Prirodoslovnom muzeju i zoološkom vrtu posjetitelji imati priliku vidjeti stalni postav Malakološke zbirke obitelji Bakotić te izložbe Šuma životnja i Priče iz mora.

Muzeju grada Splita održat će se program Svi smo mi sportaši - sportski Vas dočekujemo i sportski po muzeju vodimo u prostorima Muzeja, Galerije Emanuel Vidović, supstrukciji Diokelcijanove palače i jugoistočne kule Dioklecijanove palače, koje će posjetioci imati priliku razgledati.

Sveučilišnoj knjižnici u Splitu, u dvorani „Vasko Lipovac“ održat će se izložba Svatko na svojoj strani autora Ana-Marije Smoljanec i Vlade Tuđa u suradnji s Galerijom Brešan. U Galeriji Meštrović ove će se godine održati izložba Ivan Meštrović i zavičaj, koja istražuje i dokumentira umjetnikovu povezanost sa zavičajnim Otavicama te njegovo umjetničko djelovanje u rodnom kraju. Izložba obuhvaća 14 skulptura u kamenu, bronci i gipsu te dvije slike i dva crteža.

ZADAR

U zadarskom Narodnom muzeju i njegovim ograncima održat će se igre šaha na šahovskoj ploči veličine 4x4 m izložba Sport naš svagdašnji koja će posjetiteljima ispričati priču o zadarskome sportu od 1950. do 1980. godine dok su učenici OŠ Zadarski otoci pripremili treću po redu Zadarsku alku. Na Etnološkom odjelu bit će otvorena stalna izložba odjela Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije, kao i izložba Hrvatski ratni plakat. Također će se predstaviti Dizajnerski studio te izložbeni postav donacije tapiserija Tomljanović, jednako kao što će biti predstavljeni i povijesni kostimi. Na Prirodoslovnom će se odjelu pak održati izložba Mekušci Jadrana, a u Galeriji umjetnina Izbor iz zbirki Galerije umjetnina. U Kneževoj palači posjetitelji će moći vidjeti stalnu izložbu Šest salonskih priča, kao i gostujuću izložbu Glazbeni život Zadra u 19. stoljeću


Arheološki muzej Zadar, Sv. Donat; FOTO: zadar.travel

U Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju održat će se izložba Hrvatska podvodna baština, gdje će se prezentirati rezultati dosadašnjih podvodnih arheoloških istraživanja. Također, posjetitelji će se uz stručno vodstvo imati priliku upoznati povijest nekadašnje crkve sv. Nikole, a u istim će se prostorijama održati i predstavljanje knjige Sv. Nikola u Zadru. U Muzeju antičkog stakla tradicionalno će se održati radionica puhanja stakla i izrade staklenog nakita, a izuzev toga posjetitelji će moći razgledati stalni postav antičke staklene građe, kao i izložbu Stakleno blago Akvileje. U Maloj izložbenoj dvorani održat će se Projekcija filmova iz vlastite produkcije.

Arheološki muzej Zadar za ovogodišnju je Noć muzeja pripremio izložbu fotografija Franje Nedveda Život kroz arheološku fotografiju, predavanje o nastanku Olimpijskih igara, izložbu Gladijatori u Muzeju koja će posjetiteljima pokazati antičke svjetiljke i strigile koje su koristili sportaši ili gladijatori, a također će se moći pogledati i izložbe Gladijatori u nekim djelima antičkih autora iz Zbirke starih i rijetkih knjiga Knjižnice AMZd.

DUBROVNIK

Umjetničkoj galeriji Dubrovnik održat će se izložba fotografija turskog fotografa Ahmeta Ertuğa pod imenom Točka iščeznuća, a istovremeno će se u Galeriji Dulčić Masle Pulitika održati izložba akademske slikarice Jelene Bando pod imenom Pravi prostor. U istoj će se galeriji izvesti koncert Udruge Sve ostalo je glazba, a u suradnji s udrugom Festa Dubrovnik i Klubom Lazareti održat će se DU ROCK PARADA, koja će okupiti 10 dubrovačkih rock bendova s početkom u 19 sati.


Tvrđava Revelin, FOTO: Wikimedia

Na tvrđavi Revelin posjetitelji će imati priliku vidjeti izložbe Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku i okolici te Rimske zlatne naušnice iz Arheološkog muzeja u Zagrebu uz stručno vodstvo. Također će se održati edukativne radionice, predavanje, prezentacija i kušanje rimske hrane, koju će pripremiti učenici Turističko-ugostiteljske škole. Izuzev vodstva kroz stalni postav na tvrđavi sv. Ivana u sklopu Dubrovačkih muzeja predstavit će se edukativni vodič-slikovnica Dubrovačkih muzeja Pavle i Đivo u Pomorskom muzeju, a za javnost će se održati dva predavanja na temu obilježavanja 145 godina od otvorenja ondašnjeg Domorodnog muzeja te predavanje o brodskom naoružanju od 15. do 18. stoljeća, a također će se održati i predavanje o Dubrovačkom pomorskom društvu u periodu od 1868. do 1888. godine U Žitnici Rupe održat će se predavanje, prezentacija i radionica o tradicijskom nakitu u dubrovačkom kraju nakon čega će uslijediti predavanje imena Izmirena duša u kamenu. Posjetitelji će također imati priliku pogledati izložbu Pomorske škrinje iz fundusa Pomorskog muzeja u Dubrovniku.

U dubrovačkom Prirodoslovnom muzeju održat će se radionica Razumjeti životinje iznutra prema van, kviz znanja, otvorenje izložbe Kosturi uživo, kao i radionica ljudskog kostura.

RIJEKA

Muzeju grada Rijeke održat će se izložba Pazi! Oštar pas! kojom se predstavlja izbor karikatura na temu političke situacije u Rijeci u prvoj polovici 20. stoljeća s naglaskom na razdoblje između dvaju svjetskih ratova te izložba slikarice Leonitne Littrow koja prikazuju krajolike primorskog kraja. Također, posjetitelji će moći razgledati izložbe Nekad prije Ikee, Glazbeni vremeplov, Prvi na svijetu – 150 godina riječkog torpeda, a manifestaciji se ove godine pridužuje i Zavičajni muzej Drenova izložbom Drenovske boćarice i boćari – tradicija duga 100 godina.


Akademija primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, FOTO: Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci

Na Akademiji primijenjenih umjetnosti bit će postavljena izložba studentskih radova, dok će se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održati izložbe Bertuchovo slikovno carstvo otkrij tajne dječje enciklopedije te gostujuća izložba Narodnoga muzeja Kikinda (Srbija) na temu sova, jednako kao i prezentacija/virtualna izložba koja će predstaviti dio fundusa Muzeja vezan uz opremu za podvodni i sportski ribolov. Istovremeno, posjetitelji će imati priliku pogledati gostujuću izložbu Tehničkog muzeja Slovenije, okušati se u gimnastičkim vježbama s članovima gimnastičkog kluba Vita, poslušati koncert učenika Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova te zaplesati s plesnim studiom Flashdance Unit. U 20:15 slijedi prezentacija projekta riječkih i opatijskih učenika Ulicama moga grada: povijest Rijeke i Opatije ispisana imenima ulica i trgova (1867 – 2017). Sportskom karakteru pridonijet će predstavljanje društva sportske rekreacije Carolina te predavanje o tehnikama disanja hrvatske sportašice i rekorderke u ronjenju na dah Melite Adany.

U Sveučilišnoj knjižnici posjetitelji će moći razgledati stalnu kulturno-povijesnu izložbu Glagoljica dok će Društvo prijatelja glagoljice iz Zagreba programu doprinjeti Glagoljaškim maratonom koji uključuje projekcije dvaju dokumentarnih filmova vezanih uz glagoljicu kao i predavanje te radionicu tečaja glagoljice.

PULA

Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u 18 sati otvorit će se izložba Boks u Puli, a posjetitelji će, uz kuhano vino i čaj, moći razgledati i izložbe Buzet na starim razglednicama te SLOBODA NARODU! antifašizam u Istri dok će se u Sveučilišnoj knjižnici Sveučilišta Jurja Dobrile održati koncert studenata Solo pjevanja Muzičke akademije u Puli uz klavirsku pratnju. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika ove će se godine predstaviti Revijalnom izložbom članova HDLU Istre 2017. pod sloganom Važno je sudjelovati koji javnosti žele prezentirati recentnu produkciju članova koji sudjeluju na izložbi.

Ne zaboravite da svi programu počinju u 18 sati i završavaju u 1 sat, a detaljniji program ovogodišnje Noći muzeja možete pronaći na službenim stranicama Noći muzeja.

FOTO: FRANO JERKAN/STUDENTSKI.HR