LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tribina o kulturi

Nevidljive sile Radmile Matejčić i Vande Ekl postaju vidljive

Ne propustite tribinu o kulturi posvećenu Radmili Matejčić i Vandi Ekl, dvjema ženama koje su oblikovale Rijeku. Održat će se 31. svibnja u galeriji Garbas.

Ne propustite tribinu o kulturi posvećenu Radmili Matejčić i Vandi Ekl, dvjema ženama koje su oblikovale Rijeku. Održat će se 31. svibnja u galeriji Garbas.

Nakon arhitekture i javnog djelovanja, treća tribina u sklopu građanske akcije Nevidljive sile: Žene koje su oblikovale naš grad posvećena je kulturi te nasljeđu Radmile Matejčić i Vande Ekl. Održava se u organizaciji Zaklade Sveučilišta u Rijeci.

Povjesničarka umjetnosti i arheologinja Radmila Matejčić zaslužna je za proučavanje i vrednovanje umjetničke baštine i spomeničkog nasljeđa Rijeke, Istre, Hrvatskog primorja i Kvarnera. Na Pedagoškom fakultetu u Rijeci utemeljila je studij povijesti umjetnosti, a njezina knjiga Kako čitati grad i danas je kultno štivo o kulturno-povijesnoj baštini Rijeke. Povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Vanda Ekl, među ostalim, istraživala je gotičko slikarstvo i kiparstvo, glagoljske isprave, kule, toponomastiku, inkunabule, Stari grad te urbanističke analize grada Rijeke. Autorica je grafičke mapa Fluminensia, izbora likovno-povijesnih ostvarenja s temom grada Rijeke.

Tribina o kulturi održat će se u galeriji Garbas 31. svibnja 2017. s početkom u 19 sati, a sudjeluju muzejska savjetnica Društva povjesničara umjetnosti Rijeke Daina Glavočić i Marijan Bradanović, profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci. U kasnijoj diskusiji pridružit će im se Emina Višnić, direktorica društva Rijeka 2020 d.o.o. i Marino Čajdo, voditelj VOXfeminae.net platforme. Moderator je Boris Ružić, asistent na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Ova građanska akcija provodi se zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Više zanimljivih informacija o utjecajnim Riječankama možete pronaći na društvenoj mreži Zaklade Sveučilišta, gdje je u tijeku kampanja Jeste li znali. Cjelokupni program tribina Nevidljive sile dostupan je na poveznici.

FOTO: ZAKLADA SVEUČILIŠTA U RIJECI