LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
(Zagrebačke) daske koje život znače

Ne propustite vrhunske predstave u zagrebačkim kazalištima

Ako dugo niste bili u nekom od zagrebačkih kazališta, nudimo vam popis predstava sljedećeg mjeseca u nekim od gradskih kazališta!

Ako dugo niste bili u nekom od zagrebačkih kazališta, nudimo vam popis predstava sljedećeg mjeseca u nekim od gradskih kazališta!

Zagrebačka kazališta nude pregršt odličnih predstava u ožujku. Ukoliko dugo niste bili u kazalištu i imate volju pogledati kakvu predstavu, u nastavku pogledajte što nude neka od kazališta u glavnom gradu. Iako je studentima ponekad teško izdvojiti za kazalište, isplati se platiti koja kuna više za malo smijeha, katarze, suza i kulturnog uzdizanja. Na poveznicama možete proučiti raspored predstava.

Gavella u ožujku publici nudi osam predstava, među kojima su Umišljeni bolesnik, Tri sestre, Malena, Kolovoz u okrugu Osage, U registraturi, Zločin i kazna, Bojim se da se sada poznajemo i Kao na nebu. Predstava Umišljeni bolesnik Krešimira Dolenčića napravljena je po istoimenom Molierèovom djelu koje je svojom radnjom aktualno i nakon gotovo četiristo godina. Kao što i sam naslov nalaže, radnja se vrti oko hipohondra Argana i medicinara koji su prepisivali lijekove za sve i svašta, što i danas zna biti slučaj. Predstava Malena imala je svoju premijeru krajem siječnja. Predstava Mislava Brečića poziva na unutarnju promjenu, a u središtu njegove radnje je ljubav lišena ukalupljenosti malograđanskih formi i nametnutih stereotipa. Premijera predstave Kao na nebu održat će se 25. ožujka, a redatelj je Rene Medvešek.

Kerempuh u ponudi ima predstave Političko vjenčanje, (B)luzeri narodnjaci, Cabaret Chishche Lishche, Policija, Maratonci trče počasni krugPredstava Hamleta u selu Mrduša Donja, 'Ko živ, 'ko mrtav, 5.žena.com, Gospođa ministarka, Spektakluk i Živio Harms! Čuda postoje. Predstava koja zasigurno ima veliku gledanost je Maratonci trče počasni krug. Napravljena je po istoimenom filmu koji je jedan od najgledanijih filmskih radova ovih prostora, a predstavu je režirala jedna od najtraženijih redateljskih imena u regiji Iva Milošević. Najnovija predstava je Policija, čija se tematika bazira na ismijavanju partijskih funkcionera komunističkog režima. 

Na daskama Komedije održat će se mjuzikl Mamma mia!, komedija Vanja i Sonja i Maša i Picko, komedija Loptice, Bljesak zlatnog zuba, Skup, mjuzikl Uskrsli i komedija Mala kavana. Bljesak zlatnog zuba gastarbajterska je kronika Mate Matišića, a riječ je o jednom od najboljih kazališnih komada u novijoj hrvatskoj dramskoj književnosti. Predstava Loptice imala je svoju premijeru krajem siječnja. Riječ je o omnibusu od pet priča koje nude paket smijeha i preispitivanja međuljudskih odnosa. Najnovija predstava zove se Vanja i Sonja i Maša i Picko, komedija koja je dobitnica nagrade Tony za najbolji kazališni tekst i koja propituje je li moguće dostojanstveno stariti u vrijeme selfieja i Twittera.

U ožujku kazalište ZKM sprema predstave Spone, Priroda i društvo, Crna knjiga, plesni projekt Horizont događaja, Emil i detektivi, #radninaslovantigona i Živjet ćemo bolje. Predstava Priroda i društvo imat će svoju premijeru 5. ožujka i predstavit će kako izgleda uvod u kapitalizam za početnike. Crna knjiga pak preispituje dogme ekonomije koja pokreće svijet, tko doista što duguje kome i jesu li svi dugovi sveti. Predstava Živjet ćemo bolje napravljena je po romanu prvijencu spisateljice i novinarke Maje Hrgović, a za glazbu i jednu od uloga ima Damir Martinović Mrle iz grupe Let3. 

U zagrebačkom HNK igrat će opere Nikola Šubić Zrinski, Vještica Hillary ide u operu, Evgenij Onjegin, Mimi te drame Na kraju tjedna, Žena, Bella figura, Evanđelje, Vučjak, Razbojnici Nove pustolovine Don Quijotea. Predstava Žena premijerno će biti prikazana 4. ožujka, a nastala je prema dva teksta Josipa Kosora: Žena i U Café du Dome.

Kazalište Exit za ožujak priređuje SHAKEspeare na EXit, Kreket, Kako misliš mene nema!?, Disco svinje, Pola-pola, Kauboji, Njuške, Ja,Tata! Plemena. Predstava Disco svinje imala je premijeru krajem siječnja, a napravljena je po tekstu irskog dramatičara Enda Walsha. Ova predstava, koju je režirao Matko Raguž, prikazuje priču o mladim ljudima s ruba društva koji su opasni za sebe i okolinu, te se kroz njihove postupke zrcali društvo i obitelji bez nade. Predstava Pola-pola još je jedna nova predstava kazališta Exit, a ona progovara o problemu razvoda iz perspektive djece.

FOTO: FACEBOOK/KEREMPUH