LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Španjolski umjetnici u Galeriji Filodrammatica

Ne propustite izložbu koja propituje kako sučelje utječe na razumijevanje svijeta i besplatnu radionicu „rudarenja“ bitcoina

Kroz spekulativnu i kritičku umjetnost i dizajn Escudero i Nadal bave se problematikom odnosa i interakcije između čovjeka i stroja. Njihovu je izložbe moguće pogledati do 4. listopada, a 20. rujna pripremaju i besplatnu radionicu pod nazivom „Bitcoin Stvari“.

Kroz spekulativnu i kritičku umjetnost i dizajn Escudero i Nadal bave se problematikom odnosa i interakcije između čovjeka i stroja. Njihovu je izložbe moguće pogledati do 4. listopada, a 20. rujna pripremaju i besplatnu radionicu pod nazivom „Bitcoin Stvari“.

U organizaciji udruge Drugo more ovog četvrtka, 19. rujna, u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) otvorit će se izložba Kritički okidači španjolskih umjetnika Césara Escudera Andaluza i Martína Nadala. Na otvorenju u 20 sati umjetnici će okupljene provesti kroz predstavljene radove, koje su dosad izlagali na brojnim međunarodnim događajima, muzejima, galerijama i konferencijama.

Kroz spekulativnu i kritičku umjetnost i dizajn Escudero i Nadal bave se problematikom odnosa i interakcije između čovjeka i stroja, istražujući sučelja i skrivene algoritme koji nam omogućuju da komuniciramo s računalima. Izložba ostaje otvorena do 4. listopada, radnim danima od 17 do 20 sati, a uz prethodnu je najavu moguće dogovoriti i neki drugi termin posjeta.

U informatici i računalstvu korisničkim se sučeljem najčešće smatra dio računalnoga programa koji obavlja razmjenu podataka s korisnikom. Današnji programi najčešće imaju grafičko sučelje u kojem korisnik uz pomoć miša i tipkovnice upravlja ikonama, prozorima, okvirima za unos teksta i drugim grafičkim elementima prikazanima na zaslonu računala. Umjetnici kroz osam izloženih radova dovitljivo propituju kako sučelja utječu na naše razumijevanje svijeta te koje su njihove kulturne, političke, društvene i ekološke posljedice.

Primjerice, Nadalov i Escuderov zajednički rad Bittercoin – The worst miner ever predstavlja najgori uređaj za rudarenje digitalne valute, koji na slikovit način govori o naporu, vremenu i količini resursa potrebnih tehnološkim napravama u obavljanju nekog posla. Umjetnici su uspjeli hakirati stari računar u uređaj koji se može spojiti na internet, obavljati potrebne radnje u lancu blokova (blockchainu) i zauzvrat proizvoditi digitalnu valutu bitcoin. Pritom se sve operacije računanja printaju na papir koji nakon nekog vremena prekrije prostor oko stroja, dok vrijeme potrebno za proizvodnju digitalnog novca graniči s vječnošću.

Gotovo u vudu maniri, rad Martína Nadala Death of Things (DoT) sastoji se od figurica javnih ličnosti koje se pokreću ovisno o tome jesu li ti ljudi i dalje živi. Svaka figurica u sebi sadrži mikroprocesor koji na Wikipediji može detektirati ako je određena osoba umrla i time trajno zaustaviti kretanje pripadajuće figurice, čime se ostvaruje poveznica između života objekta i života osobe.

Među izloženim radovima nalazi se i serija poznatih fotografija koje su izmijenjene i uređene svima poznatom metodom raspoređivanja kompjuterskih ikona na zaslonu računala te maleni roboti koji nasumično klikću po ekranima tableta i time poput pravih botova u sustav unose nemir i kaos.

Dan nakon otvorenja izložbe, 20. rujna, s početkom u 17 sati umjetnici će u Filodrammatici održati radionicu Bitcoin Stvari (BoT) na kojoj će polaznici svakodnevne predmete iz kućanstva pretvarati u funkcionalne uređaje za rudarenje bitcoina. Za sudjelovanje na besplatnoj radionici nije potrebno nikakvo predznanje, no radi ograničenog broja polaznika potrebno je poslati prijavu e-mailom na info@drugo-more.hr.

FOTO: JANEZ JANŠA / PR FOTO