LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Veliki uspjeh hrvatskog filma

„Ne gledaj mi u pijat“ najbolji je europski film venecijanske Mostre

Kritičari Europe i Mediterana jednoglasno su nagradili debitantsko ostvarenje Hane Jušić.

Kritičari Europe i Mediterana jednoglasno su nagradili debitantsko ostvarenje Hane Jušić.

Film Ne gledaj mi u pijat redateljice Hane Jušić osvojio je Nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film (Best European Film Award) u programu Dani autora u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. Spomenutu nagradu dodjeljuje tročlani žiri sastavljen od članova Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA).

– Sama činjenica da je film uvršten u program takvog festivala nadišla je sva moja očekivanja, a nagrada kritike za najbolji europski film zaista je neočekivan bonus. Otkad smo se vratili iz Venecije stalno nas netko zapitkuje hoće li biti koja nagrada, između ostalih i moja baka, a nama je svima i samo sudjelovanje bilo veliko. Sad nam je naravno jako drago zbog nagrade, i zato što konačno imamo pozitivan odgovor na to pitanje, a i zato što je to bitno priznanje za naš rad. – izjavila je redateljica Hana Jušić.

Nagradu su na ceremoniji dodjele koja je održana u petak, pretposljednjega dana venecijanske Mostre, u vrtu Dana autora primile Hana Jušić i producentica Ankica Jurić Tilić.

– Sigurno je divan osjećaj imati svjetsku premijeru na ovakvom festivalu i onda se još vratiti s nagradom. Izuzetno cijenim nagrade udruženja FEDEORA općenito, uvijek imam osjećaj da smo u učinioci strogog učitelja" kad njihov žiri procjenjuje film. Drago mi je da je film ovako lijepo počeo svoj festivalski krug i jedva čekam da ga pokažemo i domaćoj publici. – izjavila je Ankica Jurić Tilić.

Još jednu u nizu nagrada za hrvatski film na najznačajnijim svjetskim festivalima komentirao i Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

– Zaslužena nagrada – i točna. Pijat, djelo Hane i njezinih žena, kaže nagrada, najbolji je europski film na ovogodišnjoj Mostri. Prvih devet dana rujna 2016. pamtit ćemo po pljusku nagrada i priznanja za hrvatske filmove, a ova mletačka FEDEORA ide najiskrenijem, najsvirepijem i najsenzibilnijem filmu koji možete zamisliti. Klanjam se darovitosti svih uključenih i zahvaljujem im na hrabrosti i vještini. – rekao je Hrvoje Hribar.

Udruženje FEDEORA osnovano je 2010. godine u Cannesu, a svake godine dodjeljuje nagrade na nekoliko značajnih europskih festivala, uključujući Veneciju i Karlove Vari.

Ne gledaj mi u pijat film je o odrastanju i obiteljskim odnosima. Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njezine obitelji. Marijana, njezin dominantni otac (Zlatko Burić), neodgovorna majka (Arijana Čulina) i usporeni brat (Nikša Butijer) žive doslovno jedan na drugome u minijaturnom stanu, međusobno se dovodeći do ludila.

Film Ne gledaj mi u pijat nastao je u produkciji zagrebačke tvrtke Kinorama; u koprodukciji s tvrtkom Beofilm (Danska) i Hrvatskom radiotelevizijom. Razvoj i proizvodnju podržao je Hrvatski audiovizualni centar, a proizvodnju Danski filmski institut i nadnacionalni europski fond Eurimages. Više informacija potražite na službenim mrežnim i Facebook stranicama filma.

FOTO: VITAMIN C