LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Noć Knjige 2015.

Natječaj za izložbu „Kadar za čitanje“ – upriličite knjigu u svakoj prilici

Volite slikati? Prijavite se na fotografski natječaj "Kadar za čitanje" 2015!

Volite slikati? Prijavite se na fotografski natječaj "Kadar za čitanje" 2015!

Fotoklub Zagreb i Noć knjige i ove godine raspisuju natječaj za izložbu fotografija pod nazivom „Kadar za čitanje“.

Tema je ovogodišnjeg natječaja knjiga u svakoj prilici – kao objekt, dio privatnog ambijenta, izloga, knjižnice, knjižare, raritetne knjige, tisak knjiga, čovjek i knjiga, čitanje knjiga, školske knjige, knjiga u javnom prijevozu, na radnom mjestu, u parku itd.

Izložba će biti otvorena prilikom svečanog otvorenja Noći knjige 2015. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 23. travnja 2015. godine Nakon toga, izložba će putovati po Hrvatskoj i inozemstvu, čime će se postići cjelogodišnja promocija manifestacije Noći knjige, Fotokluba Zagreb i autorâ fotografija.

Uvjeti sudjelovanja u natječaju su sljedeći:

Pravo sudjelovanja imaju sve osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. Primaju se digitalne fotografije svih vrsta, stilova i procesa snimanja i obrade na zadanu temu, uz uvjet da nisu bile dio izložbi Natječaj za izložbu „Kadar za čitanje“ 2013. i 2014. godine Autori mogu sudjelovati s najviše četiri crno-bijele ili fotografije u boji.
Fotografije se primaju u digitalnom obliku u formatu JPG na elektroničku adresu: zagreb@fotoklubzagreb.hr. Preporučena je veličina 4500, a minimalna 3000 piksela po dužoj stranici, bez ekstrapolacije, što znači da se snimljene fotografije u niskoj rezoluciji ne smiju povećavati. Fotografija mora biti originalne veličine digitalne datoteke.

Fotografije je potrebno imenovati tako da se u nazivu prvo nalazi ime i prezime autora a zatim naziv fotografije. Radovi koji ne odgovaraju navedenim uvjetima neće biti žirirani. Radovi koji neće odgovarati tehničkom kvalitetom potrebnom za reprodukciju neće biti žirirani (prevelika JPEG kompresija, prethodno povećanje slike, pikselizacije slike i sl.). Fotografije za izložbu odabrat će tročlani žiri kojeg će činiti povjesničar umjetnosti, stručna osoba Fotokluba Zagreb i stručna osoba Noći knjige. Najbolje ocijenjene fotografije bit će primjereno nagrađene izdanjima hrvatskih nakladnika.

Kalendar izložbe:
– prijem radova zaključno do 29. 3. 2015.
– objava rezultata do 6. 4. 2015.
– otvorenje izložbe 23. 4. 2015.

Noć knjige kao organizator izložbe pridržava pravo reprodukcije fotografija u katalogu, tisku ili mrežnoj stranici. Fotografije s prijašnjih natječaja „Kadar za čitanje“ 2013. i 2014. možete pogledati na službenim stranicama Noći knjige.

Noć knjige manifestacija je kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, a kojom se ujedno obilježava i Svjetski dan knjige i autorskih prava proglašen 1995. godine na Glavnoj skupštini UNESCO-a kao simbolični datum u svjetskoj književnosti. Tog datuma, 23. travnja 1616. godine umrli su Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Istog su datuma tijekom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo.

Dan ranije, 22. travnja obilježava se kao Dan hrvatske knjige, u spomen na Marka Marulića koji je tog datuma 1501. godine dovršio „Juditu“. Dan hrvatske knjige donesen je odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine  Ova dva važna datuma povezuju se u jedinstvenu manifestaciju u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva. 

Manifestacija Noć knjige u Hrvatskoj je pokrenuta 2012. godine na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok, kojima su se u organizaciji pridružili Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info. 

FOTO: BLOG.PIK.BA/