LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obrazovne radionice u kinu Tuškanac

naSTAVa besplatno odgaja nove konzumente filmske umjetnosti

Početak će idućeg tjedna biti u znaku čak triju besplatnih filmskih obrazovnih radionica u kinu Tuškanac. Premda su u prvom redu namijenjene školarcima, u dijelu se programa očekuju i stariji posjetitelji.

Početak će idućeg tjedna biti u znaku čak triju besplatnih filmskih obrazovnih radionica u kinu Tuškanac. Premda su u prvom redu namijenjene školarcima, u dijelu se programa očekuju i stariji posjetitelji.

Od 7. do 11. siječnja u kinu Tuškanac održava se naSTAVa, a sastoji se od radionice animiranog i radionice igranog filma te Filmske naSTAVe@kino Tuškanac za srednjoškolce i profesore. Riječ je o programu koji ne samo da obrazuje nego i odgaja nove generacije konzumenata filmske umjetnosti.

Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa učenici, ali i studenti, na velikom će platnu svaki dan između 10 i 14 sati pogledati pet raznovrsnih umjetnički relevantnih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima. Nakon projekcija slijedi detaljna analiza uz stručno vodstvo voditeljica profesorice hrvatskog jezika i filmske umjetnosti Ane Đordić i diplomirane montažerke Jelene Modrić. 

Da su ovakvi programi više nego uspješni i korisni svim polaznicima, potvrđuje činjenica da se na svaki ciklus naSTAVe@kino Tuškanac prijavi više od 200 školaraca, dok se neki od njih vraćaju i utvrđuju gradivo i u više ciklusa.

Radionice animiranog filma i igranog filma zamišljene su kao splet teorijskog i praktičnog rada s mnoštvom filmskih primjera i rada na terenu. U takvoj atmosferi djeca i mladi najbolje svladavaju medijsku pismenost. Radionica animiranog filma namijenjena je nižim razredima osnovne škole, a odvija se svaki dan od 10 do 14 sati, dok je radionica igranog filma namijenjena višim razredima osnovne škole, a odvija se svaki dan od 14 do 18 sati. Rezultate radionica – animirane i igrane filmove – u lipnju 2019. imat će prilike pogledati i prijatelji i obitelji polaznika te na taj način i sami dobiti uvid u filmski svijet. 

Svi navedeni programi međusobno su isprepleteni, a surađuju i s drugim obrazovnim programima u Hrvatskoj i inozemstvu. Kako bi se pružile što kvalitetnije obrazovne teorije i prakse, dio su voditelja radionica i članovi klubova unutar Hrvatskog filmskog saveza. Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Hrvatska zajednica tehničke kulture i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

FOTO: PIXABAY