LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
HNK Ivana pl. Zajca

Nakon „Vode“ riječka publika nije ostala žedna dobre predstave

Nazorova novela „Voda“ dobila je i kazališni oblik. Na sceni HNK-a Ivana pl. Zajca vjerno je prikazan život otočana za vrijeme dugotrajne suše.

Nazorova novela „Voda“ dobila je i kazališni oblik. Na sceni HNK-a Ivana pl. Zajca vjerno je prikazan život otočana za vrijeme dugotrajne suše.

Na sceni riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca željno se iščekivala voda sve dok je nije bilo i previše. Isto je tako željno publika dočekala premijeru predstave koja prikazuje očekivanje prijeko potrebne vode. Riječ je o predstavi Voda nastaloj prema istoimenoj noveli Vladimira Nazora objavljenoj u njegovoj zbirci Priče s ostrva, iz grada i sa planina.

Predstava vjerno prikazuje otočki život onog doba, čemu pridonose scenografija i kostimografija te govor glumaca koji predstavlja govor otočana. Glavni lik dječaka Vlade izvrsno je utjelovila glumica Jelena Lopatić, dok su članovi Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca zanimljivo i kreativno utjelovili životinje. Suša je, vlada opća žeđ, stoga su mještani pali u turobno i očajno raspoloženje. Predstava prikazuje kako jedna takva nesreća djeluje na međuljudske odnose te njihovo psihičko zdravlje. Kostimografija je doprinijela izražavanju poruke jer nesretni mještani nose crnu odjeću što je u suprotnosti s mornarima, donositeljima vode na otok koji su obučeni u bijelo.

Na kraju se otkriva autobiografičnost novele što se krije u liku Vlade, a u predstavi je vješto obznanjena zahvaljujući režiji Matije Ferlina. O uspješnosti premijere svjedoči gromoglasan pljesak riječke publike, koja nakon Vode nije ostala žedna dobre predstave. 

FOTO: FACEBOOK: HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE IVANA PL. ZAJCA RIJEKA