LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Gostovanje u Gavelli

Nakon što je rasprodao beogradske izvedbe, „Vrat od stakla” stiže u Zagreb

Dramski komad Biljane Srbljanović odvija se u krugu beogradske obitelji u kojoj, kako to često biva, pod jednim krovom žive tri generacije. Osvojio je naklonost beogradske publike i kritike, a sada će se predstaviti i zagrebačkoj publici u kazalištu Gavella.

Dramski komad Biljane Srbljanović odvija se u krugu beogradske obitelji u kojoj, kako to često biva, pod jednim krovom žive tri generacije. Osvojio je naklonost beogradske publike i kritike, a sada će se predstaviti i zagrebačkoj publici u kazalištu Gavella.

U subotu, 3. studenog 2018, u 19:30, kazalište Gavella ugostit će Jugoslovensko dramsko pozorište. Ono iz Beograda stiže s predstavom Vrat od stakla Biljane Srbljanović, u režiji Jagoša Markovića.

Komad Biljane Srbljanović Vrat od stakla odvija se u krugu beogradske obitelji u kojoj, kako to često biva, pod jednim krovom žive tri generacije. U uzavreloj obiteljskoj atmosferi svatko nosi naslijeđe svoje mladosti. Čehovljevski složeni odnosi među članovima neobične obiteljske zajednice isprepliću se s preciznim uvidima autorice teksta u društvenu situaciju iz generacije u generaciju. Bolna vjerodostojnost komada, napisana po narudžbi Jugoslavenskog dramskog pozorišta, ne umanjuje njegovu duhovitost, naprotiv: u predstavi se smjenjuju proturječne emocije – od urnebesnog smijeha do tužnih istina.

Beogradska premijera bila je prije nepunih mjesec dana, 5. listopada, a predstavu su jako dobro primile beogradska publika i kritika. Sve su izvedbe u listopadu bile rasprodane i prije premijere.

Ulogom Svetlane na scenu se nakon 17 godina vratila i Vesna Trivalić koju naša publika pamti po ulogama u filmovima Vratiće se rode, Mi nismo anđeli, Stado... Glavnu ulogu Bogdanke igra Jelisaveta Sablić koju ne treba posebno predstavljati jer je poznajemo po ostvarenjima kao što su Maratonci trče počasni krug i Davitelj protiv davitelja. O novom tekstu Biljane Srbljanović rekla je:

– Razumjela sam ga glumačkim instinktom, glumačkim srcem, a onda kasnije osvijestila kroz rad i razumjela na racionalnoj razini. Umijeće i iskustvo pomogli su mi da s lakoćom unesem energiju koja je bila potrebna ovoj drami, naravno, u bliskoj suradnji s redateljem.

Nagrađivana dramska autorica Biljana Srbljanović zagrebačkoj je publici vjerojatno najpoznatija po predstavi Skakavci koju je 2006. u ZKM-u režirao Janusz Kica te po predstavi Barbelo, o psima i djeci iz 2009. u režiji Paola Magellija i produkciji kazališta Gavella. Njezine drame izvedene su u više od 200 svjetskih kazališta te prevedene na više od 30 svjetskih jezika.  

Redatelj je i scenograf predstave Vrat od stakla Jagoš Marković, a kostimografkinja je Bojana Nikitović. Igraju: Jelisaveta Sablić, Vesna Trivalić, Anita Mančić, Milica Gojković, Dragan Mićanović, Irfan Mensur, Marko Janketić, Slobodan Tešić, Bojan Lazarov, Miloš Samolov, Ana Čarman.

FOTO: NENAD PETROVIĆ