LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Festival svjetske književnosti 2017.

Najveća europska imena posjećuju knjiške moljce u Zagrebu i Splitu

Festival svjetske književnosti održava se od 3. do 9. rujna u Zagrebu i Splitu. Ove je godine u središtu Festivala njemačka književnosti, a gosti su svjetski poznati autori. Ulaz na sve programe je besplatan.

Festival svjetske književnosti održava se od 3. do 9. rujna u Zagrebu i Splitu. Ove je godine u središtu Festivala njemačka književnosti, a gosti su svjetski poznati autori. Ulaz na sve programe je besplatan.

Zahvaljujući nakladničkoj kući Fraktura, brojne zagrebačke, a od prošle godine i splitske lokacije, početkom rujna postaju prave oaze za sve knjiške moljce i ljubitelje književnosti, a Zagreb i Split glavna središta svjetske književne scene. Festival je osmišljen kao platforma koja će okupiti najbolje od europskih i svjetskih pisaca i staviti ih u dijalog s ponajboljim hrvatskim piscima, kako u razgovorima tako i na okruglim stolovima. Ove je godine u njegovu središtu književnost njemačkoga govornog područja pa najveći broj gostiju dolazi iz Austrije, Njemačke i Švicarske, što ga tematski čini savršenom razradom u lipnju održanog Zagreb Book Festivala.

Peto izdanje Festivala svjetske književnosti održava se od 3. do 9. rujna u zagrebačkom Kinu Europa i Knjižnici Bogdana Ogrizovića te u prostorijama Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu. Sve posjetitelje očekuju različita predavanja, razgovori s poznatim svjetskim autorima i predstavljanja knjiga, a ulaz je na sva događanja, tradicionalno, besplatan.

Svečano će se otvorenje održati 3. rujna u 20 sati, a na njemu će gostovati Daniel Kehlmann, jedan od najvećih autora suvremene europske, ali i svjetske književnosti. Osim njega, od velikih zvijezdi njemačkog govornog područja, publika će imati priliku družiti se s Christianom Krachtom, jednim od najznačajnijih švicarskih pisaca te vjerojatno najvećim njemačkim živućim pjesnikom Michaelom Krügerom. Uz njih će na Festivalu gostovati i mlada nadolazeća zvijezda grafičke novele Ulli Lust, najveći poznavatelj djela Thomasa Bernhardta Manfred Mittermayer te nagrađivana Marjana Gaponenko, kao i Richard Schuberth.

Uz tradicionalne programe – Tribinu Razotkrivanje, okrugle stolove i razgovor Pisac i njegov čitatelj te tribine za gimnazijalce, ove godine Festival nastavlja s programima posvećenima stripu i odlično posjećenim filmskim programom prema književnim djelima gostiju Festivala. Nastavlja se i s prošlogodišnjim debitantom – programom naziva Dvostruki portret, na kojem će uz jednog gosta iz inozemstva u dijalogu biti i jedan domaći autor. Festival će i ove godine ugostiti večeri poezije – talijanske i portugalske ­– te će se 6. rujna pridružiti svjetskom čitanju poezije na temu Deklaracije o pravima čovjeka Ujedinjenih naroda.

Uz spomenute autore njemačkog govornog područja, na Festival dolaze francuski pisac Philippe Claudel, nigerijski pisac Chigozie Obioma, španjolska spisateljica Clara Usón, jedan od najboljih novijih latinskoameričkih autora Eduardo Halfon (Gvatemala) te omiljeni spisateljski par supružnika Rita Monaldi i Francesco Sorti koji će otvoriti splitski dio Festivala. Njima će se pridružiti domaće spisateljske snage: Pavao Pavličić, Marina Vujčić, Franjo Janeš, Dubravka Ugrešić, Olja Savičević Ivančević, a iz regije Vladimir Tabašević, Ognjen Spahić. Posebni su gosti jedna od najvećih zvijezdi suvremenog austrijskog i europskog cross overa, Jelena Popržan, violistica, pjevačica i performerica koja će s vjerojatno najvećim intrepretatorom bosanske sevdalinke Damirom Imamovićem na Festivalu predstaviti svoj novi projekt.

I ove će se godine uoči Festivala, 31. kolovoza u kultnoj galeriji Josipa Račića otvoriti izložba likovnih portreta sudionika. Filmski će pak program biti posebno zanimljiv i drugačiji zahvaljujući Goethe-Institutu – bit će prikazan niz filmova od kojih će dio imati svoje hrvatske premijere upravo u Zagrebu i Splitu.

Kako ne biste propustili nijedno od zanimljivih predstojećih događanja, detaljan program potražite na službenoj ili Facebook stranici, gdje možete vidjeti i brojne druge sadržaje i zanimljivosti. Ako se nalazite u jednom od spomenuta dva grada, uživajte u mnoštvu odličnih autora koji se i ove godine okupljaju u Hrvatskoj te tako barem na trenutak i sami postanite dijelom svjetske književne scene.

FOTO: FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI