LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predstava „Mi smo kraljevi, a ne ljudi"

Nagrađivana predstava koja koristi dječji jezik stiže u HNK

Višestruko nagrađivana predstava Matije Ferlina dolazi na scenu Hrvatskog narodnog kazališta. Izvrsne izvedbe možete pogledati 9. i 16. veljače.

Višestruko nagrađivana predstava Matije Ferlina dolazi na scenu Hrvatskog narodnog kazališta. Izvrsne izvedbe možete pogledati 9. i 16. veljače.

Nakon zagrebačke premijere u svibnju 2015. te potom premijere i sjajnog prijema na festivalima Kunstenfestivaldesarts u Bruxellesu, talijanskom Mittelfestu, 55. internacionalnom teatarskom festivalu MESS-u u Sarajevu te Beogradskom internacionalnom teatarskom festivalu – BITEF-u, predstava Matije Ferlina Mi smo kraljevi, a ne ljudi vraća se u Zagreb. Prvi puta dolazi na scenu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Riječ je o predstavi nastaloj u produkciji zagrebačkog HNK i spomenutog Kunstenfestivaldesarts u Bruxellesu, u kojoj se Ferlin ponovno posvećuje istraživanju jezika i načina na koji ga se, bez ilustriranja i psihologiziranja, može postaviti na scenu.

U predstavi glume Livio Badurina, Ana Begić, Jadranka Đokić, Dušan Gojić, Ivan Jončić i Iva Mihalić, a bit će izvedena 9. i 16. veljače. Dramaturgiju potpisuju Goran Ferčec i Jasna Žmak, scenograf je Mauricio Ferlin, a skladatelji Alen i Nenad Sinkauz. Na festivalu BITEF 2015. osvojila je nagradu Jovan Ćirilov za jedinstven i autentičan kazališni jezik, dok je Dušanu Gojiću dodijeljena Nagrada Mila Dimitrijević Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Koristeći pokret kao jeziku ravnopravno sredstvo, Ferlin u ovom projektu kao ishodišni materijal koristi dječji jezik, dječje misli i rečenice koje je prikupio iz niza izvora. Njima je oblikovao jedan specifičan izvedbeni svijet koji izmiče logici svijeta na koji smo, kao odrasli, navikli. Želeći iz njega stvoriti pokret koji će ga ispuniti novim značenjima, podsjeća nas na to koliko je snažno naše viđenje svijeta određeno našim korištenjem jezika i koliko neistraženih mogućnosti i u svijetu i u jeziku još postoji.

Namjera je stoga uhvatiti djecu u fazi najintenzivnije igre jezikom i zajedno s njima uputiti se u otkrivanje svijeta kakav je bio prije sto godina. Kroz taj stari svijet, potrebno je izmaštati jedan potpuno nov.

FOTO: MARA BRATOŠ