LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Muzička akademija

Na posljednjem ovogodišnjem koncertu Muzičke akademije izvodit će se skladbe inspirirane Božićem

Festival ANABASIS već šestu akademsku godinu realizira osam tematski osmišljenih koncerata na kojima se na interdisciplinaran način predstavlja orguljska literatura u suglasju riječi, slike i zvuka.

Festival ANABASIS već šestu akademsku godinu realizira osam tematski osmišljenih koncerata na kojima se na interdisciplinaran način predstavlja orguljska literatura u suglasju riječi, slike i zvuka.

Treći koncert Orguljskog festivala ANABASIS pod nazivom Advent u Humlu održat će se u utorak, 21. prosinca, u 19 sati u dvorani Huml Muzičke akademije u Zagrebu, a uključit će skladbe inspirirane božićnim temama: od baroka preko romantizma sve do 20. stoljeća. Božićnom ugođaju doprinijet će i gostovanje alumnija, orguljaša Krešimira Klarića te gitarista Luke Lovrekovića. Uz improvizaciju Krešimira Klarića na božićne teme, gitarist Luka Lovreković izvest će uz orgulje koncert za gitaru i orkestar Joaquína Rodriga, znameniti  Concierto de Aranjuez.

Festival ANABASIS već šestu akademsku godinu realizira osam tematski osmišljenih koncerata na kojima se na interdisciplinaran način predstavlja orguljska literatura u suglasju riječi, slike i zvuka. Teme koncerata obuhvaćaju različita stilska razdoblja te obrađuju različite aspekte poimanja glazbe kroz povijest. Dvoranski prostor Akademije omogućava i predstavljanje svjetovnije strane orgulja, instrumenta koji sam po sebi već nosi uvriježenu konotaciju sakralnosti. Svjetovnost se tako očituje kroz programski koncept koji je proširen i na prigodničarske teme sa svrhom da se oslobodi kreativnost i glazbeno promišljanje sudionika.

Orgulje u dvorani Huml Muzičke akademije koje je sagradila tvrtka Eisenbarth iz Passaua, od samog postavljanja u rujnu 2016. zaživjele su kroz ovaj festival. Prekrasan instrument zaokružena, uravnotežena i topla homogenog zvuka te rafiniranih solo-registara ne samo da svojom kvalitetom ispunjava zahtjeve održavanja nastave, već pruža mogućnost muziciranja i održavanja koncerata orguljske i komorne glazbe u dvorani Huml.

Koncertni ciklus Anabasis ostvaruje se u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, uz sudjelovanje studenata Muzičke akademije i Instituta za crkvenu glazbu.

Ulaz na koncert je slobodan uz maske i obvezno predočenje COVID-potvrda ili vrijedećeg negativnog PCR / brzog antigenskog testa. Obveza se odnosi na sve (profesore i studente MA i vanjsku publiku) osim na djecu do 16 godina starosti.

FOTO: PIXABAY