LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svjetski festival animiranog filma

Na ovogodišnjem Animafestu čak dva hrvatska studentska filma

Ove se godine na Animafestu svojim animiranim uratcima mogu pohvaliti i dvije hrvatske studentice: Ana Šagadin i Stella Hartman.

Ove se godine na Animafestu svojim animiranim uratcima mogu pohvaliti i dvije hrvatske studentice: Ana Šagadin i Stella Hartman.

U Zagrebu se u razdoblju od 3. do 8. lipnja održava 29. Svjetski festival animiranog filma – Animafest. Filmski program čini više od 400 filmova iz 45 zemalja, a uz prestižna međunarodna natjecanja u kojima sudjeluju zvijezde globalne animacijske scene, tu su i središnji tematski program posvećen vezi animiranog filma i likovnih umjetnosti koji je povezan s posebno bogatim izložbenim programom.

Velika je vijest ovogodišnjeg izdanja sudjelovanje dva hrvatska studentska filma: Saturn u lavu Ane Šagadin i Izvan sebe Stelle Hartman. Od 800 prijavljenih filmova odabrano je 47 iz 25 zemalja, a to što su odabrana naša dva – poprilično je impresivno.

Natjecanje studentskog filma, ističu organizatori, iz godine u godinu obilježeno je radikalnošću, snažnim bojama i upotrebom svih dostupnih tehnika 2D i 3D animacije, kao i često začudnim i šokantnim pričama. Za studente animacije ovo je natjecanje prilika za pokazivanje njihovih svježih, inovativnih i drskih filmova kojima će ovo biti prava odskočna daska.

Jedni od obećavajućih uradaka ovogodišnjeg natjecanja su: američki film na hebrejskom Spokoj (Danna Grace Windsor) s kalifornijskog CalArtsa, zatim talijanski film Jegulja (Silvia Bassoli, Maria Virginia Moratti, Giacomo D'Ancona) koji nudi klasičnu priču o odrastanju i prijateljstvu te hongkonški Iam Twisq (Red Wong Ray Mok) koji kreativno animira urbani krajolik putem snimki nastalih dronom iz ptičje perspektive.

Također, važni segmenti ovogodišnjeg Animafesta su multimedijalna proslava obljetnice prvog slijetanja na Mjesec, retrospektivni programi posvećeni kinematografiji Portugala, Nedeljku Dragiću i Zagrebačkoj školi crtanog filma, open airovi i animacikliranje, radionice animacije i videoigara te program za profesionalce Animafest PRO, kao i bogat Program za djecu i mlade.

 

 

FOTO: FACEBOOK